Спорт

Тектонске промене у црвеном делу Манчестера – руши се "Театар снова"?

Један од најзначајнијих и најпрепознатљивијих фудбалских објеката, театар на којем су сањале генерације "црвених ђавола", ускоро би могао да буде сравњен са земљом
Тектонске промене у црвеном делу Манчестера – руши се "Театар снова"?Getty © Michael Regan

Тектонске промене спремају се у Манчестер јунајтеду након што је британски милијардер сер Џим Ретклиф купио 25 одсто власништва највећег енглеског клуба.

Ретклиф је за четвртину власничког удела издвојио скоро милијарду и по евра, планира моментално улагање од 270 милиона европских новчаница, а одмах је ставио до знања да жели да се пита о инфраструктури и спортском сектору.

Клуб је скоро две деценије у власништву породице Глејзер која га је, са врха европског фудбала, бацила на само дно и корените промене су биле неопходне.

Оне неће доћи само у погледу тима и стручних кадрова, већ, ако је веровати острвским медијима, могли бисмо да сведочимо и рушењу једног од најзначајнијих и најпрепознатљивијих фудбалских објеката на свету.

Архитекте задужене за пројекат реконструкције Манчестер јунајтеда позвале су Ретклифа и чланове породице Глејзер да сруше "застарели" стадион "Олд Трафорд" и изграде "заиста иновативан и узбудљив" нови стадион, ексклузивно преноси британски "Телеграф".

Пројекат реконструкције и проширења стадиона стопирани су пре више од годину дана због жеље Глејзера да "стратешки прегледају" план који је започет пре 18 месеци, анкетом код навијача Јунајтеда.

Извори блиски Ретклифу рекли су за "Телеграф спорт" да ће морати да буде спроведена "веома детаљна анализа о томе шта треба да се уради на 'Олд Трафорду'" и да је британски милијардер препознао да ће стадион захтевати много већа улагања у будућности.

Тим предвођен "Популусом", глобалном фирмом за архитектонско пројектовање која стоји иза задивљујућег стадиона Тотенхема, и консултанти из агенције "Леџендс интернешнл", добили су у априлу прошле године задатак да направе мастер план.

Три опције које су тренутно на столу укључивале би или мали пројекат реновирања, проширење јужне трибине преко суседне железничке пруге и потпуну обнову постојећег терена, или зидање потпуно новог стадиона.

Крис Ли, извршни директор "Популуса", верује да би Јунајтед требало озбиљно да размисли о рушењу "Олд Трафорда" и изградњи модерног стадиона на околном земљишту.

Клуб би наставио живот у свом дому старом 113 година и не би доживео пад прихода од улазница док траје изградња новог стадиона.

"Црвени ђаволи" су прошле сезоне зарадили 136,4 милиона фунти прихода од утакмица – што је еквивалентно износу од 4,1 милиона фунти по утакмици.

Упитан да ли би се он, да је на челу организације, усудио на овакав корак, имао је спреман одговор:

"Па, рекао бих не, али осећам да би се нов стадион могао показати као најисплативије решење", рекао је Ли.

"Да, почетни издаци су очигледно највећи у односу на друге две опције, али има толико земљишта на располагању за развој. Они би могли да наставе да користе постојеће земљиште док су грађевински радови у току, што значи да нема пада прихода од утакмица."

Верује и да би урбанистички, тај пројекат био по највишим стандардима.

"Архитектонски гледано, у расположивом простору можете учинити нешто заиста иновативно и узбудљиво. Не би било сужења простора."

Процењује се да би реконструкција и проширење "Олд Трафорда" у његовом садашњем облику коштала више од 800 милиона фунти и интерно се наводи као осмогодишњи пројекат.

Трошкови за изградњу новог стадиона могли би да износе чак две милијарде фунти.

На снимцима који су доступни на друштвеним мрежама јасно је у каквом је стању "Театар снова". Кров који прокишњава и зарђала спољашњост постали су моћни симболи занемаривања "Олд Трафорда" под Глејзерима и извор спрдње противничких навијача.

И шта год да се догоди у будућности, Ли је свестан да није изводљиво оставити га нетакнутог.

"Мислим да то не би било мудро", јасан је извршни директор "Популуса".

"Зграда је при крају свог природног живота – каблови, снабдевање струјом, све се ближи истеку рока. А ентеријери су веома скучени и на одређеним местима тешки. Рекао бих да је реновирање кључно не само да би се одржала позиција клуба, већ да би само место остало функционално."

Ли је открио и да је "Популус" стрпљиво чекао да открије следећу фазу у процесу након кашњења до којих је дошло због стратешког прегледа и да ће Ретклиф сада желети свој допринос.

"Колико разумемо, планови су били на чекању током процеса продаје. Али верујемо да су идеје које смо представили веома снажне", закључио је Ли.

Навијачи најтрофејнијег клуба у Премијер лиги годинама оптужују америчку породицу за занемаривање. За то време,  Јунајтед је од европског шампиона спао на ниво екипе која се не пита ништа у континенталним шампионатима, док су ривали наставили да напредују – не само у спортском, него и у инфраструктурном погледу.

Тотенхем и Арсенал уселили су се на нове стадионе, Ливерпул је обновио "Енфилд", а Манчестер сити проширује свој "Етихад".

Примера ради, "грађани" тренутно разматрају планове за проширење северне трибине "Етихада", којим би се фудбал подигао на сасвим нови ниво.

Радови би требало да буду готови за почетак сезоне 2025/2026, када ће капацитет бити већи од 60.000 седећих места. Шампион Енглеске и Европе планира да, у оквиру тог пројекта, сагради хотел, али и омогући навијачима пешачку зону на крову стадиона. Компанија "Популус" задужена је и за овај пројекат.

Ричард Арнолд, који је прошлог месеца поднео оставку на место извршног директора Манчестер јунајтеда, био је познат по залагању за реконструкцију постојећег стадиона.

Међутим, "Телеграф" пише да је у актуелној управи више људи за изградњу новог, уколико буде довољно новца.

image