Магазин

Плашите се вишка килограма након празника? Ових 5 трикова ће вам помоћи да се не угојите

За све оне који воде рачуна о својој линији, долазак 1. маја, Ускрса и Ђурђевдана представља прави изазов. А како и не би, када празници иду један за другим и обично подразумевају пуно дружења уз богату трпезу. Уколико се и ви бојите да вам се храна не "залепи" за стомак и бокове, ови савети ће вам бити злата вредни.
Плашите се вишка килограма након празника? Ових 5 трикова ће вам помоћи да се не угојите© Canva / Nataliya Vaitkevich

Празнични период је омиљен свима - то је време да се одморимо од напорног посла, да проведемо време са породицом, да се подружимо са пријатељима или негде отпутујемо. Међутим, постоји и друга, мрачна страна медаље, а то је претеривање у храни које је у овом периоду практично неминовно. Срећом, постоји неколико трикова који нам могу помоћи у томе да не "набацимо" килограме за ових неколико дана празновања.

Немојте прескакати доручак или ручак ако се увече окупљате са друштвом

Доручак и ручак никако не треба прескакати уколико имате планове који подразумевају вечеру. Можда ће вам се учинити да ћете тако унети мањи број калорија, али је то само замка. До увече ћете огладнети толико да нећете моћи да се обуздате, те ћете тако појести чак и више него да сте и доручковали и ручали и умерено вечерали.

Уколико идете на вечеру код некога, можете понети храну са собом

Доношење сопствене хране је одлична идеја из два разлога. Прво, обрадоваћете домаћицу јер ће она морати мање да спрема, а друго - оброк који сте самостално спремили може бити мање калоричан, а самим тим и мање штетан по вашу фигуру.

Жваћите спорије и уживајте у храни

Спорије жвакање је одличан начин да преварите мозак! Када сваки залогај(чић) жваћете дуже, мозак организму шаље сигнале да је поједено много више хране него што заправо јесте, због чега ви брже осећате ситост.

Користите мање тањире

Наш мозак не воли празан простор на тањиру и увек ће тежити томе да га попуни. Тако ћете уместо да поједете умерено, појести и до 30 посто више хране. Осим тога, уколико имате избора, једите из плавих тањира, јер ова боја има доказано умирујуће дејство и утиче и на то којом брзином једемо.

Уносите доста течности

И за крај, али ништа мање важно: уносите што више течности, у идеалном случају - воде. И то не газиране, јер она штети зубима, већ обичне. Вода у желуцу ће створити илузију да сте сити, па ће вам и организам тражити мање хране. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner