Спорт

Хаос на Мундијалу због траке - ФИФА ће кажњавати капитене који подрже ЛГБТ

Холанђани су се због ове одлуке већ предомислили, а остаје да се види хоће ли то бити случај и са другима.
Хаос на Мундијалу због траке - ФИФА ће кажњавати капитене који подрже ЛГБТGetty © Alexander Hassenstein

Светско првенство је почело, али најконтроверзнији Мундијал у историји не може без нових спорних детаља и прича. Једна контроверза виђена је у мечу Катара и Еквадора на отварању турнира, али сада је једна много већа у центру пажње светских медија.

Седам репрезентација учесница планирало је да наступи на Мундијалу са капитенским тракама које промовишу ЛГБТ права, али је ФИФА донела одлуку да ће такве потезе кажњавати!

Наиме, неколицина селекција, предвођене Енглеском, Немачком и Холандијом, планирале су да успротиве забрани ФИФА да носе капитенске траке са натписом "One Love", а које означавају пружање подршке припадницима ЛГБТ популације.

Око тога су се буниле и селекције Швајцарске, Данске, Велса и Белгије, али сада је стигла јасна порука ФИФА - ко буде носио такве капитенске траке, тај играч биће кажњен. Светски медији претпостављају да би могло да се ради о казни жутим картоном за капитене који остану при својој одлуци.

Стигла је и прва потврда о промени одлуке, пошто су из кампа Холандије потврдили да Вирџил ван Дајк неће носити поменуту траку.

"Наш приоритет је да побеђујемо на утакмицама Светског првенства. Не желети да ваш капитен почне меч са жутим картоном, и зато са болом у нашим срцима, морали смо да одустанемо од нашег плана", навели су из ФС Холандије.

Капитен Енглеске Хари Кејн је у недељу причао да ће сигурно носити поменуту траку у знак протеста, а исто је било и са другима. Остаје да се види хоће ли тако и остати, као и хоће ли слично бити и са капитенима других селекција - Мануелом Нојером, Геретом Бејлом, Кристијаном Ериксеном...

image
VV inauguration
banner