Спорт

Лоше вести стижу из Евролиге: Ништа од А лиценце за Партизан и Звезду

Генерални директор Евролиге Паулиус Мотејунас, демантовао је могућност да у скорој будућности српски клубови Партизан и Црвена звезда добију вишегодишње лиценце за гарантовано учешће у елитном такмичењу

Иако Црвена звезда и Партизан из недеље у недељу доказују кошаркашком свету, поготово европском, да се ради о тимовима који могу да се нађу раме уз раме са великанима, вести које долазе из Евролиге нису добре.

Мотејунас је дао велики интервју за литвански кошаркашки портал "Баскетњуз" у ком је између осталог говорио о шансама Партизана и Црвене звезде да обезбеде дугорочно место у Евролиги и критеријумима за пласман у такмичење.

"Морамо да се фокусирамо на два различита аспекта. Један су тренутни клубови који играју, њихови навијачи и такмичење у које се придружују, али други део је да морамо да имамо одрживе клубове. Морамо сви заједно да дођемо до места, где улазимо и развијамо тржиште", рекао је Мотејунас о стандардима које Партизан и Црвена звезда морају да испуне да би остали у Евролиги са потенцијалним дугорочним или најмање трогодишњим вајлд картом."

"Ово је најтежи део кад си генерални директор Евролиге. Немогуће је све усрећити. Немогуће је доживети сва најбоља места где се игра кошарка. А Београд је једно од најбољих места, очигледно. Али, морамо да имамо бројке иза себе. И погледајте све остале клубове и тржишта која расту", додао је он.

Осврнуо се генерални директор Евролиге и на ствари које су кључне за потенцијалне лиценце.

"Тешко је рећи шта испуњава све оквире због којих стигнете тамо. Али прво, на чему радимо? Која је визија? До којег места стижемо? Мора да буде одрживо, дугорочно, нешто што развија тржиште и целу лигу, а не само један регион", додао је Мотејунас.

Литванац је истакао да Партизан и Црвена звезда активно предузимају кораке како би стекли поверење и признање, што им иде у прилог.

"Конкуренција и ниво тимова које имају је много већи. Много боље познају правила лиге јер није прва година, и поштују правила. Дефинитивно напредују. Али и остали клубови су такође", прокоментарисао је Мотиејунас.
Литванац је истакао и да су и Виртус и Монако напредовали.

"Погледајте Виртус, који такође има сјајне навијаче и резултате. Гледајте Монако. Имају одличне спортске резултате. Има много тимова за које бих рекао да заслужују да буду у лиги. Не можемо никоме да затворимо врата. То је тежак део. Не можете имати свакога. Не можете сваког усрећити, али морамо да видимо које критеријуме стварамо да бисмо свима оставили отворена врата", закључио је Мотејунас.

image