Спорт

Јандрић за РТ Балкан: ИМТ је можда некога изненадио, али тек ћемо бити горопадни

Тренер Новобеограђана за наш портал сумира утиске након прве полусезоне клуба у елитном рангу и без устезања као главни циљ истиче пласман у плеј-оф Суперлиге
Јандрић за РТ Балкан: ИМТ је можда некога изненадио, али тек ћемо бити горопадни© Dusan Milenkovic/Bane T. Stojanovic/ATAImages

ФК ИМТ већ одавно исписује нове странице историје клуба. Некада стандардан четвртолигаш већ годинама расте из сезоне у сезону. "Трактористи" су стигли до четвртфинала Купа Србије, а прошле године и до освајања Прве лиге.

То је клуб са Новог Београда довело до историјског наступа у Суперлиги, где су ове сезоне привукли пажњу не само резултатима, већ и стилом игре. Великог удела у тим успесима има њихов тренер Небојша Јандрић, који у разговору за РТ Балкан истиче да ће његова екипа и у 2024. наставити да игра препознатљиво храбар фудбал.

ИМТ је у првом делу дебитантске сезоне у највишем рангу показао да поседује квалитет. Са 21 бодом су на 11. месту, али на четири бода од горњег дела табеле и осам од четвртопласираног Чукаричког, тима који су већ два пута победили.

"Након анализе полусезоне, можемо бити задовољни што смо остали конкурентни за пласман у горњи део табеле. С друге стране, морамо да мобилишемо све ресурсе, како бисмо својим ангажманом повећали малу разлику у односу на само зачеље, и како бисмо остали конкурентни за плеј-оф. У већем делу смо играли на потребном нивоу, али су резултати варирали, доста пута су изостали као награда за добре игре. У последње три утакмице успели смо да покажемо карактер и у изазовном тренутку освојимо веома важне бодове, за мирнији наставак сезоне", почиње Јандрић за РТ Балкан.

Са другим најмлађим тимом у Суперлиги и окосницом тима која је прошле сезоне играла у Првој лиги, ИМТ је показао ту младалачку енергију. Постизали су и по три-четири гола, изненадивши екипе попут Чукаричког и Новог Пазара.

"Можда смо били изненађење, можда нас нису очекивали на том нивоу, са тако карактерним, одважним приступом, без прекомерног респекта, са израженим нападачким стилом. Али ми смо то најављивили и за то се озбиљно припремали. Услед тога, наш начин игре и квалитети допринели су да све то делује тако. Циљ је био да будемо позитивно препознатљиви, надам се да смо у томе и успели."

Јандрић има јасну слику шта је добро функционисало, а шта у наставку сезоне мора да буде унапређено.

"Организационо смо деловали доста добро, у оба правца, није ту било већих пропуста. Индивидуални приступ морамо да подигнемо на виши ниво, како би и поред солидног броја постигнутих голова реализација била боља. Стварали смо приличан број стопостотних шанси које нисмо искористили. Ту су и сегменти у дефанзивном делу, с тим што смо то прилично поправили како је сезона одмицала и број примљених голова смо свели на задовољавајући меру."

Посебну пажњу на себе, "трактористи" су скренули у поразу 2:3 од Партизана, када су до 90. минута имали предност. Зубе су показали и у поразу 1:2 од Црвене звезде. Били су то њихови први првенствени окршаји против "вечитих" ривала.

"Да ли треба правити поређење у било чему по питању Звезде и Партизана са ИМТ-ом? Али са нашим издањима против њих у такмичарским утакмицама и свему приказаном, а сада и са овим реализованим трансфером Милоша Луковића, па и приличним интересовањем за још неке играче, са највишег нивоа, затим и јесењом титулом омладинаца у Омладинској лиги Србије, ИМТ је дефинитивно добио запажено место на фудбалској мапи. Сада треба све подизати на виши ниво, како би се одржали и стали раме уз раме са великима у периоду који долази", показује Јандрић да се на Новом Београду размишља дугорочно.

Но, и краткорочни планови су јасни - жеља је да ИМТ у наредних 11 кола обезбеди пласман у плеј-оф.

"Плеј-оф спада у наше циљеве и очекивања. Хоћемо да репрезентујемо клуб као и до сада, да репрезентујемо на тај начин и себе у складу са највишим захтевима модерног фудбала. Наравно, у складу са тренутним могућностима, развијајући се константно. Колико је било реално да ИМТ игра Суперлигу, историјску сезону, вероватно је за многе то било у домену теорије, а ИМТ је игра и то на препознатљив начин. Вероватно се сада и на пласман у овој сезони и циљеве које смо поставили гледа слично, а ми ћемо наставити ка циљевима као и до сада, одважно и самоуверено. ИМТ расте из дана у дан и у односу на досадашње резултате рада на свим пољима, много тога постаје реалније и достижно. Од нас зависи и у складу са тим треба да се понашамо.”

Некадашњи тренер Вождовца и Инђије каже да се током зиме ради на довођењу појачања.

"Појачања се траже на позицијама које треба да ојачају постојећи кадар, створе здраву конкуренцију, како би сви били додатно мотивисани и ангажованији у приступу обавезама. По један играч у евентуално везном реду и нападачкој линији тима, где смо дефицитарни, уз повратнике са позајмице из Текстилца и неколико талентованих, вредних омладинаца, са већ доказаним играчима из првог дела сезоне, био би састав тима у који верујемо за наставак сезоне."

ИМТ је на почетку 2024. већ остварио историјски трансфер, пошто је 18-годишњи Милош Луковић потписао за француски Стразбур, у послу који се процењује на око 5.000.000 евра. Добра вест је да би тренутно други стрелац Суперлиге требало да до лета остане у црвеном дресу Новобеограђана.

"Милош ће нам сигурно недостајати, с обзиром на његов учинак и могућност за напредак и само још боља издања. Оно што је добро, јесте да су велики изгледи да он буде део тима до краја сезоне у договору са његовим новим клубом. Тако да би уз опорављеног Уроша Ћосића то могла бити и наша највећа појачања за наставак."

Јандрић је пред почетак сезоне најављивао одважан приступ ИМТ-а у Суперлиги. Пред други део сезоне, самопоуздање је присутно с разлогом.

"Верујем у ово што радимо, желео сам да уверим и све друге у то. Много је посла пред нама да одржимо и подижемо ниво игре. Што се тиче стила игре, то је моје опредељење, клупски ДНК је у великој мери компатибилан, тако да очекујте још горопаднији ИМТ у другом делу сезоне", поручује Небојша Јандрић за РТ Балкан.

image
VV inauguration
banner