Спорт

Месију награда, али за Србе није најбољи - овако су гласали Пикси и Тадић

Лионел Меси проглашен је за најбољег фудбалера света у 2023. години у избору ФИФА, а такву награду добио је захваљујући гласовима селектора и капитена националних тимова, као и спортских новинара из свих крајева света
Месију награда, али за Србе није најбољи - овако су гласали Пикси и ТадићGetty © Aurelien Meunier / Stringer / ATAImages / Milan Maricic

Познато је и како су у избору гласали селектор Србије Драган Стојковић Пикси и капитен Душан Тадић. Ниједан од њих двојице није легендарног Аргентинца ставио на прво место.

Што се тиче Пиксијевог избора, он је на прво место ставио Норвежанина Ерлинга Холанда из Манчестер ситија, на друго Килијана Мбапеа из ПСЖ-а и потом Родрија на треће, такође из Манчестер ситија.

Тадић, са друге стране, за најбољег фудбалера света протекле године сматра Кевина де Брујнеа ком је дао максималних пет поена. На другом месту је Лионел Меси, а на трећем Мбапе.

Награду за најбољег фудбалера на свету ФИФА додељује од 2016. године, а Лионел Меси је рекордер са три освојена признања. Аргнетински фудбалер је 2019, 2022. и 2023. године био најбољи на планети, 2016, 2017. и 2021. године завршио је на другој позицији, а 2020. године је завршио трећепласиран.

Поред њега су награду по два пута освајали Кристијано Роналдо и Роберт Левандовски, док је једном Лука Модрић био најбољи фудбалер света по ФИФА избору.

image