Спорт

Српским спортистима забрањен наступ на Олимпијским играма у Паризу?

Светска веслачка федерација (СВФ) саопштила је да је Веслачки савез Србије суспендован због финансијских дугова, a о свему се огласила и српска организација
Српским спортистима забрањен наступ на Олимпијским играма у Паризу?Getty © Getty Images / Staff

Због таквог развоја догађаја, српски веслачи могли би чак да остану и без наступа на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, што су изузетно лоше вести за српски спорт.

Ова одлука је на снази од 1. јануара 2024. године, а суспензија повлачи следеће:

  • Немогућност Веслачког савеза Србије да учествује у управљању веслачким спортом у Србији и свету,
  • Немогућност Веслачког савеза Србије да води спортисте на светска веслачка такмичења и Олимпијске/Параолимпијске игре
  • Немогућност да Србија буде домаћин било којих будућих светских веслачких такмичења

СВФ је навела да је одлука уследила након значајних дуговања према тој организацији и разним добављачима догађаја од стране Веслачког савеза Србије и надлежних органа који су гаранти за Светски куп у веслању 2022. и Светско првенство у веслању 2023, који су били одржани у Београду.

"Светско веслање је већ неколико месеци у блиској комуникацији са Веслачким савезом Србије и разним српским властима у вези исплате ових неизмирених дугова како би се пронашло могуће решење. Извршни комитет нада се брзом решењу ситуације. Након измирења финансијских дугова, Светски веслачки извршни комитет ће се поново састати да разговара о могућем враћању Веслачког савеза Србије", наводи се на сајту Светске веслачке федерације.

Поводом свега се огласио и Веслачки савез.

"Веслачки савез Србије поводом вести на сајту Светске веслачке федерације обавештава јавност да увелико ради на решавању проблема и да је велики део обавеза према Светској веслачкој федерацији већ измирен, а да је остатак плаћања уговорен са Светском веслачком федерацијом и да нема бојазни да ће наши спортисти да остану без наступа на међународним такмичењима", пише у саопштењу ВСС.

image