Спорт

Чудо невиђено - одбранио четири пенала и послао Јужну Африку у полуфинале

После Нигерије, Демократске Републике Конго и Обале Слоноваче, и "Бафана бафана" је обезбедила место међу четири најбоља тима Африке
Чудо невиђено - одбранио четири пенала и послао Јужну Африку у полуфинале© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Познати су сви учесници полуфинала Купа афричких нација, након што је Јужна Африка успела да после бољег извођења пенала елиминише Зеленортска Острва - 0:0, на пенале 2:1.

Ипак, јунак тог тријумфа није био ниједан од играча из поља, већ мало познати голман Ронвен Вилијамс (32) који је током пенал завршнице одбранио четири једанаестерца!

Голман Мамелоди Сандаунса, јужноафричког тима, био је инспирисан када се дошло до "пенал лутрије". Од ње је зависило ко ће бити последњи учесник полуфинала и ко ће на мегдан моћној Нигерији.

Но, момци са Зеленортских Острва нису могли да га тек тако савладају. Бранио је редом ударце Бебеа, Вилија Семеда, Ларос Дуартеа, а на крају и Патрика Андрадеа, некадашњег везисте Партизана.

Његов неуспех је значио и пролаз даље Јужне Африке, која је тако први пут од 2000. године стигла до полуфинала континенталног такмичења.

У другом полуфиналу играће домаћа селекција Обале Слоноваче и Демократска Република Конго. Та два сусрета на програму су 7. фебруара.

image