Спорт

Тужан дан који је обликовао Манчестер јунајтед – 66 година од трагедије у Минхену

На данашњи дан, 6. фебруара 1958. године, по повратку из Београда и утакмице против Црвене звезде у Купу шампиона, у Минхену је погинуло осам фудбалера Манчестер Јунајтеда, а укупно 23 људи
Тужан дан који је обликовао Манчестер јунајтед – 66 година од трагедије у МинхенуGetty © Alex Livesey / Stringer

Данас се навршава 66 година од трагедије која је заувек обележила судбину клуба са "Олд Трафорда" и погибије фудбалера и чланова експедиције која се враћала из Београда преко Минхена.

Јунајтед је победио Црвену звезду 2:1 на свом стадиону у првој утакмици четвртфинала, а дан пре трагедије "црвени ђаволи" су извукли реми 3:3 у Београду.

Тим резултатом су прошли у полуфинале Купа шампиона и затим се укрцали на чартер лет да би се вратили кући.

У снегом окованом Минхену, рано ујутру 6. фебруара, експедиција Јунајтеда је слетела да би авион долио гориво, али није успео да полети из прва два покушаја.

У трећем, фаталном покушају да узлети, авион је пао у тачно 15.04 по локалном времену, прошао је кроз ограду на крају писте и ударио у кућу поред аеродрома. Трагичан епилог је смрт чак 23 људи.

Седморица фудбалера су погинула на лицу места – капитен Роџер Берн, Томи Тејлор, Џеф Бент, Еди Колмен, Марк Џонс, Дејвид Пег и Били Велан, док је Данкан Едвардс умро неколико дана касније кад је подлегао фаталним повредама.

Само 13 дана касније Манчестер Јунајтед је одиграо први меч после трагедије, а упркос губитку готово целог првог тима, само две и по године касније је освојио прву од три титуле првака Европе, под вођством менаџера Мата Базбија који је био на клупи и у време трагедије.

"'Базбијеве бебе' су отишле у вечност, али неће бити заборављене", наводи се на сајту српског шампиона.

Тај тим је добио надимак "Базбијеве бебе" јер је један од најмлађих који је постао првак Европе.

image