Спорт

Наставља се Ђоковићева доминација – због Алкаразове повреде додатно зацементирано прво место

Због повреде главног конкурента најбољи тенисер свих времена додатно је утврдио вођство на челу АТП ранг-листе
Наставља се Ђоковићева доминација – због Алкаразове повреде додатно зацементирано прво место© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Новак Ђоковић биће први на свету најмање до првог априла ове године после одустајања Карлоса Алкараза са турнира у Рио де Жанеиру.

Алкараз се повредио већ у првом гему премијерног меча против Тијага Монтеира и био је приморан да се повуче са такмичења на којем је прошле сезоне играо у финалу.

Тада је у борби за титулу изгубио од Камерона Норија, па ће изгубити додатних 300 бодова.

То значи да ће Ђоковић, без обзира на резултат на мастерсу у Индијан Велсу, остати светски "број 1". У преводу, све до првог априла Србин ће сигурно владати "белим спортом", односно доћи ће до броја од 418 седмица на првом месту.

Тренутно је на броју 413, више од 100 више од другопласираног на вечној ранг-листи Роџера Федерера.

У случају доброг резултата у калифорнијској пустињи, а потом и у Мајамију уколико буде учествовао, Новак би могао додатно да повећа предност над пратиоцима.

Прошле сезоне није играо на америчким мастерсима, пред њим је 2.000 АТП бодова које може да освоји и побегне споменутом Алкаразу, али и Јанику Синеру и Данилу Медведеву.

Ђоковић тренутно има 9.855 бодова, Карлитос ће од понедељка бити на 8.805, Синер је скупио 8.270 бодова, само пет више од Медведева.

Млади Шпанац је пре 12 месеци освојио Индијан Велс и изгубио у полуфиналу Мајамија, што је збирно 1.400 бодова које брани. Италијан има полуфинале и финале, односно 1.050 бодова, док највише брани Медведев – 1.650.

Према тренутној рачуници, Ђоковић би све до Ролан Гароса (20. мај - 9. јун) могао лагодно да чува трон, после чега ће уследити велики изазови јер, осим трофеја у Паризу, брани финале Вимблдона, титулу на мастерсу у Синсинатију, Ју-Ес опену и Завршном турниру у Торину.

Индијан Велс на програму је од од 4. до 17. марта, након чега се најбољи светски тенисери селе на Флориду.

image