Спорт

Баскија у трансу због браће Вилијамс - родитељи пешачили преко Сахаре, а они постали звезде Атлетика

Фудбалери Атлетика из Билбаа пласирали су се у финале Купа краља након феноменално одиграног двомеча против Атлетико Мадрида и укупног тријумфа 4:0
Баскија у трансу због браће Вилијамс - родитељи пешачили преко Сахаре, а они постали звезде АтлетикаGetty © Soccrates Images / Contributor

Клуб који 40 година чека на освајање шпанског купа тамо је стигао захваљујући победи 3:0 у реваншу на свом "Сан Мамесу", у којој су главне звезде била браћа Ињаки и Нико Вилијамс.

Билбао је повео голом Ињакија на асистенцију Ника, да би потом старији брат узвратио услугу млађем, асистенцијом за Ников погодак за 2:0. Гурузета је само потврдио коначни тријумф тима Ернеста Валвердеа.

Али животна прича браће Вилијамс посебно је интересантна.

Њихови родитељи су мало пре Ињакијевог рођења побегли из Гане. Они су пешке прелазили Сахару, а потом и прескакали граничну ограду не би ли се домогли Мелиље, шпанске енклаве на северу Африке.

Када су тамо успели да стигну, прешли су у Билбао, на крајњи север Шпаније, где су се Ињаки и Нико и родили. Одгајани у Баскији, браћа Вилијамс добили су прилику да представљају Атлетик - клуб познат по томе што не дозвољава да за њихов тим наступају играчи који нису пореклом из Баскије, историјске регије са севера Шпаније и југа Француске.

Сада су двојица тамнопутих момака довела Атлетик до финала Купа краља, у ком Билбао није подизао трофеј још од 1984. године. Од тада су шест пута губили у финалима, од чега пет пута само од 2009. године до данас.

Да сада прекину 40-годишњи пост, Атлетик ће покушати у финалу заказаном за 6. април у Севиљи, где ће им ривал бити Мајорка, тим за који наступају три репрезентативца Србије - Предраг Рајковић, Матија Настасић и Немања Радоњић.

image