Спорт

Боксери тзв. Косова желе у Београд на Европско првенство: Не долазимо ако нас дискриминишу

Представници боксерског савеза тзв. Косова жалили су се Европској боксерској конфедерацији и захтевају учешће са националним обележјима како би се појавили на континенталном такмичењу у престоници Србије
Боксери тзв. Косова желе у Београд на Европско првенство: Не долазимо ако нас дискриминишуGetty © Anadolu / Contributor

Београд и Србија су домаћини Европског првенства у боксу наредног месеца, што ће бити прилика за овдашње боксере да се покажу на највећој сцени пред својом публиком.

Но, уочи турнира који се одржава од 15. до 29. априла огласили су се и боксерске организације тзв. Косова, који су се жалили Европској боксерској конфедерацији (ЕБК) због "дискриминације" и "немогућности да учествују".

Представници савеза тзв. Косова тврде да су они део ЕБК и да желе да учествују на Европском првенству у олимпијској години, али да то није могуће јер се такмичење одржава у Београду.

"Ако нам буде гарантовано равноправно учешће са осталим делегацијама, бићемо на Европском првенству. У супротном не. Дакле, ако постоји било каква тенденција да се дискриминише репрезентативни тим Косова, нећемо бити на овом значајном догађају. У обзир долази само равноправно представљање", рекао је Латиф Демоли, генерални секретар боксерске федерације тзв. Косова.

То би значило да би Србија морала да дозволи обележја једнострано признате територије, што никада није био случај.

"Тражимо од Европске боксерске конфедерације да спроведе строге мере и смернице које гарантују једнаке могућности за све спортисте", пише у писму које је председник тзв. косовског боскерског савеза Енвер Краснићи послао ЕБК-у.

Србија је и 2021. године била домаћин великог боксерског такмичења, и то Светског првенства, а ни тада боксери тзв. Косова нису учествовали.

image