Спорт

"Ђоковића није брига кад губи на мањим турнирима, зато не бринем за њега"

Некада најбољи тенисер света Матс Виландер не брине за слабу форму Новака Ђоковића на почетку нове сезоне
"Ђоковића није брига кад губи на мањим турнирима, зато не бринем за њега"Getty © Clive Brunskill / Staff

Први играч света је испао у полуфиналу Аустралијан опена од Јаника Синера, а недавно и у трећем колу мастерса у Индијан Велсу од Луке Нардија.

Све то довело је до сумњи у Ђоковићеве игре, али Швеђанин сматра да га пораз од Нардија није превише пореметио.

"Новака Ђоковића није брига када изгуби на мањим турнирима. Волео би да тријумфује на сваком, да победи у сваком мечу. Али, верујем да некад ових дана оде на путовање само да тестира себе. ‘Како сам тренирао код куће?‘ или где год да је тренирао", рекао је Виландер, који је данас тениски стручни консултант.

"И онда оде на турнир и игра са професионалцима, најбољим тенисерима на свету и схвати да када прође рунду, две или три или који год да је резултат... Мислим да схвати: ‘Океј, довољно сам близу. Не морам да будем бољи у овом тренутку. Отворено првенство у Француској је за два месеца и тада морам да играм свој најбољи тенис. За Ролан Гарос и Вимблдон‘ и потом само гура и нада се када су Олимпијске игре у питању."

Виландер каже да је раније бринуо око тога колико често Ђоковић побеђује, али не и сада када не иде тако добро.

"Нисам забринут. Увек сам бринуо око тога што Новак превише побеђује и мислим да је последњих година разлог што је освојио толико гренд слемове у томе што није побеђивао толико на АТП туру. Једноставно, свеж је", сматра Виландер који у подлози у Калифорнији проналази узрок пораза:

"Подлога му није одговарала. Спор одскок лоптице који је и висок. Мислим да преферира брже терене."

Швеђанин не верује у могућност да Новака године сустижу.

"Постоји много добрих тенисера који се не брину када је Ђоковић у питању у погледу физичке спреме. Једино када се игра у пет сетова, тада постају и они забринути. Новак то зна. Не бих бринуо за њега и сигуран сам да ни он није забринут", закључио је Виландер разговор за "Јуроспорт".

Ђоковић не наступа на мастерсу у Мајамију који је сада у току, већ се припрема за сезону шљаке која 6. априла стартује на мастерсу у Монте Карлу.

image