Спорт

Новак 417: Алкараз мерка прво место, али за то мора да уради што једино Ђоковић може

Легендарни српски тенисер наставља да помера границе и наставиће још најмање три седмице, али ће Шпанац после трофеја у Калифорнији имати изузетно тежак задатак да до првог места стигне већ средином априла
Новак 417: Алкараз мерка прво место, али за то мора да уради што једино Ђоковић можеGetty © picture alliance / Contributor / Matthew Stockman / Staff

Новак Ђоковић је у понедељак започео нову рекордну, 417. седмицу на врху АТП листе, на којој је за 50 бодова увећао предност у односу на другопласираног Карлоса Алкараза.

Ђоковић има 9.725 бодова, 920 више од Шпанца, који је освајањем Индијан Велса у недељу успео да одбрани трофеј из прошле године и тако одбрани свих 1.000 бодова.

Тако је Алкараз остао у корак са Србином, али неће моћи тек тако да се врати на прво место, пошто је пред њим тежак задатак на наредних неколико турнира.

Ђоковић је потврдио да неће играти у Мајамију па неће освојити нове бодове, а тамо ће Алкараз бранити полуфинале. Уколико би Шпанац освојио турнир на Флориди, где титулу брани Данил Медведев, он би пришао Ђоковићу на 280 бодова.

То значи да момак из Мурсије не може да престигне Новака пре турнира у Монте Карлу, где прошле године није играо, а где ће Ђоковић бранити само треће коло.

Зато ће Алкараз бити сигурно први после Монте Карла само у случају да освоји и тај турнир и претходно Мајами. То је изузетно тежак задатак, јер се само једном у историји догодило да један играч освоји прва три мастерса у сезони - 2015. године је то урадио управо Ђоковић.

У сваком случају, Ђоковић је загарантовано први тенисер света до 15. априла, што значи да ће догурати до најмање 420 недеља на врху АТП листе. Уз нешто бољи наступ у Монте Карлу, и тај број би могао да се повећа.

image
VV inauguration
banner