Спорт

Аргентина живи! Мајсторије Месија и Фернандеза срушиле Мексико

Фудбалска репрезентација Аргентине савладала је селекцију Мексика са 2:0 у другом колу групе Ц на Светском првенству у Катару. Победа је оставила "гаучосе" у игри за пласман у нокаут фазу Мундијала, а одлука о томе ко ће у осмину финала, пашће у последњем колу
Аргентина живи! Мајсторије Месија и Фернандеза срушиле МексикоGetty © Richard Heathcote

Изузетно битна победа Аргентине над Мексиком, којом су изабраници селектора Скалонија дошли до првих бодова у групи Ц на Светском првенству у Катару.

Након непријатног изненађења у првом колу, Аргентина је била под огромним притиском против Мексика, што се одразило на њихову игру.

Исувише стегнути, одсутни и резервисани деловали су "гаучоси" већим делом меча.

Мексико се изузетно дисциплиновано, пожртвовано и организовано бранио.

Нису Мексиканци дозволили Аргентини да дође до неке препознатљивије игре, а потогово је то случај са Лионелом Месијем, који је готово у сваком тренутку имао двојицу или тројицу чувара задужених искључиво за њега.

Осим рововске борбе за сваку лопту, прегршт оштрих фаулова и жутих картона, прво полувреме није понудило много тога.

Чак је Мексико био најближи постизању гола, пошто је Вега прецизно шутирао из слободног ударца, али је одличну параду имао голман Аргентине Емилијано Мартинез.

Све очи у другом делу меча биле су упрте у једну особу - Лионела Месија, који је упркос каријери вероватно и најбољег играча у историји фудбала, играо један од најбитнијих мечева у каријери.

Аргентина није имала места за кикс, како пораз, тако и реми, па им је требао гол или потез омаленог фудбалера, који би променио ток меча.

То се управо и десило, пошто је Меси у 64. минуту успео да постигне невероватно битан погодак.

Можда и први пут на мечу, Меси је имао нешто више простора, а мањак чувара. Ди Марија је додао лопту до свог саиграча, овај се окренуо ка голу, наместио за шут и послао веома прецизну лопту, која бежи од голмана Очое и завршава у мрежи Мексика за делиријум навијача Аргентине на трибинама.

Меси је тако постигао осми гол на Мундијалима у каријери, чиме се изједначио са Дијегом Армандом Марадоном, али и Кристијаном Роналдом по броју голова на Светским првенствима.

Од тог тренутка, Мексико је морао да запостави своју ултра дефанзивну тактику, више се отвори и учини овај меч занимљивијим.

Ипак, уместо прилика за Мексико, такав однос снага више је одговарао Аргентини, која је напокон могла да брже размењује додавања и има више простора за игру.

Тако је уследио период игре у којем су чешће долазили до шеснаестерца ривала.

Играо се 87. минут, када је Аргентина ставила тачку на меч.

Након "скраћеног" корнера, Меси је додао до младог Енца Фернандеза, а фудбалер "гаучоса" је дриблингом изборио простор за ударац, а онда маестрално пласирао лопту иза леђа Очое.

Гол Фернандеза изборио је осмехе и олакшање како на лицима навијача Аргентине, тако и на лицима самих фудбалера ове селекције.

Победа је оставила Аргентину у игри за пласман у нокаут фазу Светског првенства, док је Мексико остао на једном освојеном боду.

Треће, последње коло групне фазе, донеће велики расплет, пошто се у њему састају Пољска и Аргентина, односно Мексико и Саудијска Арабија.

Standings provided by Sofascore

image
VV inauguration
banner