Спорт

Никад неизвеснија завршница у Евролиги – Партизан судбину држи у својим рукама

До краја лигашког дела Евролиге остала су три кола, а позната је само једна ствар – Реал ће у плеј-оф са прве позиције. Партизан има добар распоред и наду да може чак и до деветог места на табели, потребно је "само" да побеђује. Неколико екипа обезбедило је наставак сезоне у елити, али позиције још нису дефинисане, па и даље није познато ко ће у плеј-оф, а ко у новоформирани плеј-ин такмичења
Никад неизвеснија завршница у Евролиги – Партизан судбину држи у својим рукамаGetty © Nikola Krstic/MB Media

Можда више него икада слоган елитног такмичења "Свака утакмица је важна" добија на јачини и смисао који добро могу да разумеју они којима успешност целе сезоне пада у три последња дуела.

(Пре)дуга евролигашка сезона ближи се крају - само три кола остала су до краја лигашког дела, три "мала финала" за кошаркаше Партизана, који покушавају да у финишу надокнаде бројне пропуштене прилике и нађу своје место у плеј-ину елитног такмичења.

Црно-бели се уздају у искуство најтрофејнијег европског тренера Жељка Обрадовића, срчаност квалитетних играча у ростеру и подршку надалеко чувене френетичне пубике у београдској Арени.

Од последње три утакмице, шампиони АБА лиге две играју пред својим навијачима и једну у Берлину, где ће, пословично, имати велику подршку црно-белих љубитеља кошарке из целе Европе.

Ситуација на табели је врло компликована. Велики број екипа "испод црте" још је у игри за остваривање циља и букирање једног од првих десет места које воде у доигравање.

Ко са ким до краја такмичења

Утисак је да Партизан има лакши распоред од конкурената, али проблем црно-белих је што са неколицином таквих екипа имају негативан међусобни скор, што може имати велику улогу у коначном рангирању тимова.

Партизан је тренутно на 11. позицији, са истим скором победа и пораза као десетопласирана Олимпија (14-17), али такав учинак имају и следеће две екипе на табели - Валенсија и Ефес.

Басконија на деветом месту "бежи" само две победе, па није искључено ни да Баскијци, у случају везаних пораза, уђу у круг екипа које ће се борити за плеј-ин и, што је можда за црно-беле и важније, отворе још једно упражњено место у доигравању.

Победу мање од београдских црно-белих имају Жалгирис и Бајерн, па су и то две екипе које имају наду и своју рачуницу у последња три кола.

Партизан у последња три кола игра против Олимпијакоса (код куће), Албе (у гостима) и Валенсије (код куће) и у случају све три победе, што је веома реалан развој ствари, у великој мери ће повећати шансе да се домогну зацртаног циља.

Олимпија прво гостује код захукталог Жалгириса, потом дочекује Виртус у италијанском дербију, док у последњем колу игра у Београду против Макабија.

Валенсија у 32. колу гостује код Макабија, у претпоследњој утакмици дочекује на свом терену отписани Асвел, док у последњем колу долази на ноге црно-белима.

Ефес, који се пробудио у финишу сезоне, гостује у Баскији и вечитом ривалу Фенербахчеу, а у последњем колу дочекује Црвену звезду.

На први поглед, црно-бели су у предности у односу на директне ривале, али то је само на папиру.

Исходи мечева умногоме ће зависити од тренутне форме екипа, повреда кључних играча, али и расположења противника, који, сваки за себе, имају своју рачуницу и план како да се докопају борбе за одлазак на фајнал-фор.

Одлучујућу улогу ко ће завршити на ком месту на крају сезоне могао би да има и међусобни однос екипа, а не би било чудо да се дође и до "кругова" у којим би пресудна могла бити и кош разлика.

Црно-бели имају бољи међусобни скор од Ефеса и Жалгириса, као и од Валенсије, уколико црно-бели тријумфују у последњем колу, док су Олимпија и Бајерн у повлашћеном положају у односу на Партизан.

Шампион коло води, шест екипа у реду за друго место

Мадридски Реал, прошлогодишњи шампион, обезбедио је прво место на табели, док следећих шест екипа на табели има прилику да се у последња три кола докопају другог места и номинално повољнијег противника у плеј-офу.

ПАО, Барселона и Монако најближи су циљу - пласман на једно од прва четири места значи и предност домаћег терена у плеј-оф серијама.

Из прикрајка своју шансу чекају Олимпијакос, Фенербахче и Макаби, док је Виртус, после четири везана пораза у последње четири утакмице на "ничијој земљи".

Задатак црно-белих је јасан – победа, победа и само победа и плеј-ин Евролиге је надохват руке.

Звучи једноставно, али све своје тренерско знање и искуство, али и таленат и квалитет који екипа Партизана несумњиво поседује, црно-бели морају да покажу на терену.

Пласман у плеј-ин био би остварење основног циља зацртаног на почетку сезоне, бар што се Евролиге тиче. Навијачи и даље верују у свој тим и у Жељка Обрадовића и надају се да ће још једном гледати велике утакмице у плеј-офу.

А тамо је већ све могуће, па ни пласман на фајнал-фор, који се ове године одржава у Берлину, није недостижни идеал.

Али, корак по корак, победа по победа – небо је граница...

image