Спорт

Историја - Ђоковић управо срушио Федерера и поставио нови рекорд за анале!

Већ је раније успео да обори рекорде по броју гренд слемова, недеља на првом месту АТП листе, трофеја на Завршном мастерсу и година које је окончао као "број један". Има највише мастерс титула, сваки гренд слем је освајао бар три пута и сваки мастерс бар по два пута, што никада нико није урадио. И на све то, момак са Бањице је успео да свему дода још један невероватан рекорд
Историја - Ђоковић управо срушио Федерера и поставио нови рекорд за анале!Getty © Elsa / Staff / David Gray / Contributor / Mike Hewitt / Staff / Image by benzoix on Freepik

Новак Ђоковић је од недеље 7. априла 2024. и званично најстарији најбољи тенисер света у историји овог спорта!

Непоновљиви Србин је на крају своје 419. седмице као први играч света, а са 36 година и 321 даном, за један дан је постао старији од Роџера Федерера када је он последњи пут био лидер на АТП листи.

Федерер је последњи пут најбољи играч света био 24. јуна 2018. године и имао је 36 година и 320 дана. Сматрало се тада да ће тај рекорд још дуго стајати, јер је први иза њега на вечној листи био Андре Агаси са 33 године и 100 дана.

Агасија је у међувремену "обишао" Рафаел Надал 2020. године када је имао 33 године и 244 дана, али све њих заобишао је Ђоковић. Прво Агасија и Надала, а сада и славног Швајцарца.

Овај рекорд ће Новак наставити да помера и у данима који следе, пошто ће и наредне седмице бити први играч света, а уколико на мастерсу у Монте Карлу оствари запажен резултат, могао би да додатно обезбеди боравак на челу АТП каравана.

Вреди напоменути да је ово још један у низу историјских рекорда које је Ђоковић преотео својим највећим ривалима - освојио је највише гренд слемова, далеко најдуже је најбољи играч света, а сада нико није успео да у овако позном добу буде бољи од остатка планете.

image
VV inauguration
banner