Спорт

Француз напао Ембида: Узмите му пасош и забраните долазак на Олимпијске игре!

Француска се увелико припрема за Олимпијске игре у Паризу, а тамошња јавност и даље говори о потезу Џоела Ембида који је одлучио да представља Сједињене Државе на предстојећем такмичењу
Француз напао Ембида: Узмите му пасош и забраните долазак на Олимпијске игре!Getty © Elsa / Staff

Ембид је тако одбио прилику да представља Француску, за чији пасош је молио и председника Емануела Макрона, али се предомислио када је схватио да би могао да заигра у дресу Американаца.

Због тога је бесан и Фредерик Вајс, некадашњи олимпијац и бивши центар француске репрезентације. Уместо да заигра уз Евана Фурнијеа, Рудија Гобера и Николаса Батума, Ембид, рођени Камерунац, ипак ће представљати САД на Играма.

"Мислим да је тај дечко сјајан играч онолико колико је 'прљав' тип. Мрзим га због тога што је урадио. Нема поштовања за Француску и људе који траже француски пасош, а не добију га. А добио га је јер је врхунски спортиста. То је скандалозно и срамотно. Не интересују ме изговори, јер су то његове речи, а његове речи не вреде ништа", почео је Вајс.

"Ембид је врхунски кошаркаш и био је МВП НБА лиге прошле године. Зато му је Француска дала пасош. Што се мене тиче, живимо у ери спортског бизниса, сада бирамо репрезентацију слично као и клубове. Ко ми даје бољу понуду? Ко ми даје најбољу шансу да победим? Тамо идем. И нажалост, то је свуда прихваћено."

На крају, Француз је имао јасан став шта би волео да се сада догоди по питању Џоела Ембида.

"Сада бих му одузео француско држављанство и забранио бих му улазак у земљу. Нећеш играти на Олимпијским играма. Доћи ћеш на аеродром с репрезентацијом САД и рећи ћемо ти 'Немаш право да уђеш на нађу територију, иди својој кући. Ти си Камерунац, ти си Американац, ти ниси Француз, одлази'", љутито је рекао Вајс.

image
VV inauguration
banner