Спорт

"Вечити" добили европску лиценцу, Раднички не испуњава услове?

Раднички из Крагујевца још увек није добио одобрење за излазак у Европу
"Вечити" добили европску лиценцу, Раднички не испуњава услове?Getty © Srdjan Stevanovic

Комисија за лиценцирање клубова Фудбалског савеза Србије (ФСС) доделила је лиценце за такмичења у организацији Европске фудбалске уније (УЕФА) Црвеној звезди, Партизану, ТСЦ-у, Чукаричком, Војводини, Вождовцу, Младости и Напретку, док Раднички из Крагујевца још увек није добио одобрење за излазак у Европу, иако је веома близу обезбеђивања места које води у квалификације за Лигу конференције.

Како је саопштено са сајту ФСС, Комисија за лиценцирање клубова, односно првостепени орган у поступку лиценцирања, на седници која је одржана 19. априла, разматрала је доказе о испуњености критерујума за клубове који су се пријавили за поступак лиценцирања за такмичења у организацији УЕФА, за такмичење у Суперлиги и за такмичење у Првој лиги, за такмичарску сезону 2024/2025.

Разматрани су докази везани за све критеријуме: спортске, инфраструктурне, персонално-административне, правне као и финансијске.

Докази су разматрани на основу извештаја експерата за сваки од напред поменутих критеријума.

Комисија је констатовала да је пристигло тринаест пријава, као и документација везана за испуњење критеријуме од стране клубова у оквиру поступка лиценцирања за такмичења у организацији УЕФА, односно двадесет и четири пријаве као и документација везана за испуњење критеријума од стране клубова у оквиру поступка лиценцирања за такмичење у Суперлиги и осамнаест пријава као и документација везана за испуњење критеријума од стране клубова у оквиру поступка лиценцирања за такмичење у Првој лиги.

Увидом у достављену документацију, Комисија је једногласно одлучила да се, а на основу доказа о испуњеност критеријума, изда лиценца за такмичења у организацији УЕФА: Црвеној звезди, Партизану, ТСЦ-у, Чукаричком, Војводини, Вождовцу, Младости и Напретку, који су у потпуности испунили свих пет критеријума предвиђених одредбама Правилника о лиценцирању.

Ова лиценца подразумева да наведени клубови имају право да наступају како у такмичењима у организацији УЕФА, тако и у Суперлиги у такмичарској сезони 2024/2025, а у зависности од оствареног спортског резултата.

Такође је спроведен и поступак лиценцирања женских клубова за такмичења у организацији УЕФА, односно Лигу шампиона за жене.

Комисија је одлучила да се изда лиценца ЖФК Црвена звезда и ЖФК Спартак.

Лиценцу за такмичење у Суперлиги за такмичарску сезону 2024/2025 добили су Раднички 1923, Јавор, ИМТ, Железничар, Радник, ОФК Београд, Смедерево 1924 и Јединство.

Лиценцу за такмичење у Првој лиги за такмичарску сезону 2024/2025 добили су Мачва, ОФК Вршац, РФК Графичар, Металац, ГФК Слобода, Младост ГАТ, Борац 1926, Лозница и Трајал.

Остали клубови који нису успели да докажу да су испунили критеријуме имају могућност да у жалбеном поступку то докажу и да на тај начин добију лиценцу за такмичарску сезону 2024/2025.

image
VV inauguration
banner