Спорт

Ухапшени водећи људи Фудбалског савеза Украјине

Председник Фудбалског савеза Украјине (УФА), Андреј Павелко, као и генерални секретар организације, Јуриј Записоцки, оптужени су за проневеру средстава везаних за изградњу фабрике вештачке траве

Два водећа званичника украјинског фудбалског савеза ухапшени су због оптужби за превару и прање новца у вези са изградњом фабрике вештачке траве, преноси "Гардијан".

Павелко и Записоцки су оптужени за проневеру 26,5 милиона украјинских гривна (600.000 фунти).

Њима је одређен притвор до 22. јануара како би се омогућила даља истрага, али могу бити пуштени уз кауцију од 200.000 фунти, под условом да не напусте Кијев, нити да контактирају сведоке.

Хапшењем водећих људи украјинског савеза највероватније отпада опција да се Украјина, заједно са Шпанијом и Португалијом, пријави за домаћинство Светског првенства 2030. године.

Оптужбе против Павелка и Записотског уследиле су након четворогодишње истраге о тврдњама да је УФА преплатила компанији СДТ у Уједињеним Арапским Емиратима, која је радила са националним савезом на изградњи прве фабрике вештачке траве у Украјини.

Када се, прошле недеље, први пут појавила информација да ће Павелко и Записотски бити оптужени, украјински савез је оптужио оне који их истражују да "делују у име проруских политичара".

Павелко води фудбалски савез Украјине од 2015. године, а био је члан дисциплинског тела ФИФА две године до 2020. године.

image
VV inauguration
banner