Спорт

После седам година могуће укидање суспензије – судбина руских атлетичара биће позната у марту

Светски атлетски савет донеће одлуку о враћању Русије на такмичења у марту 2023. године после суспензије због допинга
После седам година могуће укидање суспензије – судбина руских атлетичара биће позната у мартуGetty © Ian Walton

Руска атлетска федерација, која је суспендована од новембра 2015. године после великог скандала о допингу, могла би да буде поново интегрисана у марту 2023. године.

Радна група одговорна за процену напретка Русије у борби против допинга треба у том периоду да објави свој коначни извештај Светском атлетском савету.

Говорећи на 229. заседању савета, Руне Андерсен, председник Комисије Светске атлетике која прати дешавања у Русији поводом допинга, наговестио је да су направљени велики позитивни помаци.

"Расправа је открила да је тренутна управа Руске атлетске федерације покренула нову културу позитивног управљања и нулте толеранције према допингу", рекао је Андерсен.

"РУСАДА (Руска антидопинг агенција) такође ефективно делује на практичном нивоу, укључујући спровођење тестова над руским спортистима за које се чини да су подложни даљој провери. Ти тестови су квалитетни и има их довољно."

Међутим, та одлука неће имати утицати на суспензију руских и белоруских спортиста повезаних са ратом у Украјини.

"Разлика је јасна", рекао је новинарима председник Светског атлетског савеза Себастијан Коу.

Савет је додао да нису изречене казне кенијској федерацији, упркос бројним случајевима позитивних тестова на допинг откривених током ове године.

Он је, говорећи о Кенији, рекао да су тамошње власти обећале инвестиције од пет милиона долара годишње током наредних пет година за борбу против допинга.

У тој земљи је од почетка године откривено 25 случајева допинга.

image