Србија и Балкан

Османи одлучила да одложи изборе на северу Косова и Метохије

Председница привремених приштинских институција је, након бројних инцидената и захтева амбасадора, одгодила датум избора
Османи одлучила да одложи изборе на северу Косова и Метохијеwww.globallookpress.com © Felix Zahn/photothek.net via www

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи одлучила је да одложи одржавање ванредних избора у четири општине на северу Косова и Метохије, Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, преноси "Демокрација".

Како је известио тај медиј, Османи је након бројних инцидената, многих експлозија и захтева амбасадора одгодила датум избора.

Према наводима извора, очекује се да ће Председништво тзв. Косова одлуку објавити данас или почетком следеће недеље, пише тај приштински медиј.

Ховенијер и Стано - у овом тренутку не постоје услови за одржавање избора

Подсетимо, амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер је пре два дана поручио да Сједињене Америчке Државе осуђују насиље током инцидената на северу Косова и Метохије.

Он је тада истакао је да је Америка забринута јер у овом тренутку не постоје услови за одржавање избора на северу Косова и Метохије и позвао све на "уздржаност".

И портпарол Европске уније Петер Стано раније је изјавио да за одржавање избора 18. децембра морају да се узму у обзир сви фактори како би се обезбедиле мирне околности.

"Када разматрају организовање парцијалних избора на северу, 'косовске' власти морају узети у обзир све безбедносне, административне и политичке факторе како би осигурали да избори буду инклузивни и мирни", навео је Стано за приштинску "Газету експрес".

Он је истовремено осудио насилне упаде који су се догодили на северу КиМ и позвао стране да се уздрже од насиља и провокација и посвете са моменталном враћању безбедне атмосфере.

image