Србија и Балкан

Брнабић одговорила немачкој министарки: Игноришете Резолуцију 1244

Не би било тензија које би требало смањити да је Курти поштовао споразуме, а не једнострано кршио исте, навела је премијерка Србије
Брнабић одговорила немачкој министарки: Игноришете Резолуцију 1244© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Премијерка Србије Ана Брнабић одговорила је на тврдњу министарке спољних послова Немачке Аналене Бербок да је повратак Војске Србије на Косово Метохију неприхватљив.

"У последњем саопштењу министара иностраних послова земаља Г7 (14. маја 2022), у решавању сваког проблема или кризе у свету (Либија, Сирија, Јемен, Сомалија, итд) они су тражили стриктно спровођење одговарајућих Резолуција Савета безбедности УН (УНСЦР). Сада, изненађујуће, МИП Немачке експлицитно поручује да Резолуцију СБУН 1244 – која предвиђа да Србија има право да тражи повратак одређеног броја својих безбедносних снага на Косово – треба игнорисати, јер је то 'неприхватљиво'. Што се тиче међународног права и стабилности, на основу којих критеријума одлучујете која Резолуција СБ УН се мора поштовати, а која се мора занемарити – на пример, у случају Либије, Резолуција 2571 се мора поштовати, али у случају Србије, Резолуција 1244 мора се игнорисати? Запањујући ниво апсурда", написала је на Твитеру Ана Брнабић.

Оно за чим Срби на Косову и Метохији чезну су мир и стабилност, поручила је премијерка Србије.

"Ми не бисмо имали ништа против да видимо поштовање међународног права, Повеље УН, СБУН... Још једна ствар: не би било тензија које би требало смањити да је Курти поштовао споразуме, а не једнострано кршио исте", навела је Ана Брнабић.

Одговор премијерке уследио је након што је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила да је повратак Војске Србије на "Косово" неприхватиљив.

"Косово је смирило тензије одлагањем локалних избора. Недавна реторика из Србије чини супротно", написала је Бербокова на твитеру.

image