Србија и Балкан

Ивану Тодосијевићу уручена пресуда јер је изговoрио истину о Рачку

Изрицање пресуде долази у тренутку да додатно уплаши Србе на Косову и Метохији и изазове нове тензије и потенцијалну кризу
Ивану Тодосијевићу уручена пресуда јер је изговoрио истину о Рачку© Принтскрин/mapl.rks-gov.net/

Функционеру Српске листе и председнику привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу данас је стигла писана и преведена пресуда Основог суда у Приштини којом је у октобру због изјава о Рачку осуђен на годину дана затвора због наводног подстицања на националну, расну и верску мржњу.

Тодосијевићев адвокат Небојша Влајић рекао је за Тањуг да ће изјавити жалбу Апелационом суду у року од 15 дана, што је и законски рок.

Пресуда од 19. октобра донета је у поновљеном процесу против Тодосијевића.

У пресуди се наводи да је Теодосијевић крив зато што је 24. марта 2019. у Звечану као учесник грађанског скупа против интервенције НАТО у знак сећања на жртве бормбардовања навео да је разлог за бомбардовање на нашу земљу такозвана хуманитарна катастрофа и да је Рачак измишљен на Косову и Метохији.

Теодосијевићев адвокат Небојша Влајић рекао је да ће већ у четвртак поднети жалбу Апелационом суду. Како "Новости" пишу, очигледно је да је уручивање пресуде Тодосијевићу срачунато и темпирано баш у овом тренутку с намером Приштине да додатно заплаши Србе на КиМ и изазове нове тензије и потенцијалну кризу. 

Ово је прва пресуда изречена Србима за вербални деликт на Косову, који српски адвокати сматрају кршењем основних демократских права и кршењем свих законских норми, јер се тиме, како упозоравају, забрањује слобода изражавања и мишљења.

Овом драконском пресудом, из октобра ове године, Курти је брутално прегазио одредбе Бриселског споразума које се тичу права на правично суђење Србима који долазе из српских средина. Овим Приштина жели да укине слободу говора за сваког Србина на Косову и Метохији. Србима се брани да слободно говоре и мисле.

Петковић: Циљ уручивања пресуде да се застраше Срби

Данашње уручивање пресуде Ивану Тодосијевићу пажљиво срачунато и темпирано у Приштини с једним јединим циљем – да се изврши додатни притисак на Србе, да се они застраше и да им се стави фластер преко уста, да нигде ни на једном месту не смеју да упозоре на терор Приштине, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Очигледно је да Курти на све начине покушава да испровоцира Србе и нову кризу на терену, јер није успео ни дугим цевима ни оклопним возилима да изазове неодмерену реакцију нашег народа! Срби не наседају на његове провокације и зато сада удара на Ивана Тодосијевића, јер зна да је сваки Србин на Косову и Метохији солидаран са њим", навео је Петковић.

Он је истакао да је у случају Ивана Тодосијевића прекршено више одредаба Бриселског споразума, посебно тачка 10.

"Она каже да састав судија судског већа за случајеве који долазе из српских средина мора бити већински српски, док су Тодосијевићу прекршена и сва остала основна демократска и грађанска права на слободу говора и мишљења", навео је Петковић на Фејсбуку.

"Случај Рачак", наводни је масакр над Албанцима, односно, како се касније испоставило, намештени злочин у коме су терористи проглашени за цивиле да би се добио повод за НАТО бомбардовање Србије.

Један од главних организатора намештеног злочина био је шеф мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијам Вокер, који је оптужио српске снаге да су наводно масакрирале 45 ненаоружаних Албанаца у селу Рачак - за које се испоставило да су, заправо, припадници терористичке ОВК.

Рачак је један у низу намештених медијских случајева, који су током деведесетих година 20. века служили за увођење санкција и кажњавање Србије и Срба.

image