Свет

Прва реакција Москве након пресуде у Хагу: Одлука политичка, суд био под притиском

Објективност и непристрасност били су потпуно искључени у читавом процесу, тврди Русија
Прва реакција Москве након пресуде у Хагу: Одлука политичка, суд био под притискомNone © AP Photo/Dmitry Lovetsky

Хашка пресуда у случају обарања малезијског авиона МХ17 доказала да је читав процес био заснован на политичкој основи, те да је суд био само "статиста", саопштило је Министарство спољних послова Русије.

"И ток и резултати поступка указују на то да је он заснован по политичком налогу, како би се појачала верзија коју су промовисали Хаг и његови сарадници у заједничком истражном тиму о умешаности Русије у трагедију", наводи се у саопштењу Министарства.

Руска Федерација није била једна од страна у овом процесу, иако је холандско тужилаштво на све могуће начине покушало да другачије представи случај, саопштено је из Министарства.

"Суду је додељена улога статисте, чији је задатак био да релевантну доказну базу уклопи у осуђујућу пресуду и занемари чињенице које јој противрече. Као што видимо, холандска Темида (грчка богиња законитог поретка) се носила са задатком", додаје се у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије је истакло да је током читавог процеса, суд био под невиђеним притиском холандских политичара, представника тужилаштва и медија, који су наметнули политички мотивисан исход поступка.

"Дубоко жалимо што је Окружни суд у Хагу занемарио принципе непристрасне правде у корист актуелне политичке ситуације, чиме је нанео озбиљан ударац по угледу на целокупни правосудни систем Холандије", закључује се у саопштењу.

image
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=355981220791198 Инаугурација председника Русије
banner