Србија и Балкан

Европски комесари: Кључно усаглашавање визних режима на Западном Балкану

Комесари ЕУ су закључили да све земље Западног Балкана треба да прилагоде свој визни режим са ЕУ, а Србија је у фокусу јер преко ње пристиже највећи број илегалних миграната у ЕУ
Европски комесари: Кључно усаглашавање визних режима на Западном Балкану© Serbian Ministry of Interior via AP

Усаглашавање визног режима земаља Западног Балкана са ЕУ је од кључног значаја у борби против илегалне имиграције, оценили су потпредседник Европске комисије и европски комесар за промоцију европског начина живота Маргаритис Схинас и европски комесар за унутрашње послове Илва Јохансон.

Потпредседник Европске комисије Схинас је у обраћању медијима нагласио да је ова недеља важна за борбу против миграције, с обзиром на сутрашњи Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани и у четвртак Савет министара унутрашњих послова и правосуђа ЕУ, пренео је Танјуг.

Схинас је најавио да ће на Савету бити предат Акциони план за борбу против миграције на Западном Балкану. Нагласио је да одговор на проблем миграције мора бити "европски". Истакао је да је фокус тренутно на Западном Балкану, пошто је на тој рути највећи изазов.

Саопштио је да је ЕУ својим партнерима на Западном Балкану поручила јасно да мора да се под хитно делује.

"Наше ангажовање се исплати и то се види из чињенице да је промењен визни режим Србије према Бурундију, а добили смо уверавање да ће уследити даље промене", пренео је Схинас.

Према његовим речима, суспензија слободног визног режима је инструмент који се може користити како би се натерала нека земља на усаглашавање свог режима.

Комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон је изјавила да су све земље Западног Балкана спремне да усагласе свој визни режим са ЕУ, што је кључно.

"Имамо већ напредак у томе. Србија је променила свој визни режим према Бурундију и Тунису, што већ има велике ефекте. Такође је Србија обећала да ће то учинити и са Индијом и другим трећим земљама", пренела је комесарка ЕУ.

Јохансон је навела да је потребно да све земље региона прилагоде свој визни режим са ЕУ, али да је тренутно Србија у фокусу, јер преко те државе долази актуелно највећи број миграната у ЕУ.

Маргаритис Схинас је истакао да је усаглашавање визног режима обавезно и да није прихватљиво да земље Западног Балкана имају слободни визни режим са државама чији грађани илегално покушавају да приступе ЕУ.  Закључио је да "то доказује да је илегална миграција заједнички изазов, а најбоље суочавање са тим изазовом је у сарадњи".

Потпредседник Европске комисије Схинас је изјавио да ЕУ подржава иницијативу Мађарске и Аустрије са Србијом у борби против илегалне миграције.

Указао је да Акциони план за борбу против миграције на Западном Балкану садржи мере које треба одмах применити како би се смањио број миграната дуж балканске руте. Прва мера је јачање управљања границама дуж целе руте.

"Када говорим о томе мислим не само на граница ЕУ и Западног Балкана, већ и између земаља региона, где је потребно присуство ЕУ", објаснио је потпредседник Европске комисије.

Схинас је указао да Акциони план предвиђа да ЕУ мора подржати земља Западног Балкана у убрзању процедура за регистрацију миграната и азила. Акциони план сматра да је потребно наставити са снажном борбом против кријумчара људи.

"То ћемо учинити користећи новоуспостављену јединицу Еурпола, која већ делује на граници Мађарске и Србије, а њена активност ће бити проширена дуж целе руте".

Схинас је додао да Акциони план предвиђа и меру протеривања илегалних миграната из ЕУ на Западни Балкан, и са Западног Балкана у земље порекла.

"Морамо осигурати повратак миграната. Тако морају они који долазе балканском рутом бити враћени на Балкан, а потом треба подржати земље региона у враћању илегалних миграната у земље порекла", размотрио је Схинас.

Комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон је скренула пажњу да је важна заштита спољних граница ЕУ, али и граница између земаља Западног Балкана.

Рекла је да тренутно има око 500 припадника Фронтекса на спољној граници ЕУ према Западном Балкану, али да ће нови мандат предвиђати да се они распореде и између земаља тог региона.

Јохансон је казала да је потребно спровођење Даблинских правила и сарадња у вези реадмисије и протеривања. "Идуће године ћемо покренути пројекат добровољних и присилних протеривања са Балкана. Имамо такав пројекат са БиХ, и то ћемо проширити на остале земље региона", најавила је Јохансон.

Схинас је, упитан за проширење Шенгенског споразума, рекао да проширење води ка више, а не мање безбедности.

"Мит је да је ширење Шенгена значи мање контрола, већ напротив више и боље контроле" поручио је он и заложио се за проширење Шенгена на Хрватску, Бугарску и Румунију.

image