Србија и Балкан

Вучевић о захтеву за слање војске Србије на КиМ: Треба на томе да истрајемо

Министар одбране Србије изјавио је да скорашње изјаве западних званичника попут Аналене Бербок и Габријела Ескобара "денунцирају правну снагу" Резолуције 1244 Савета безбедности ОУН
Вучевић о захтеву за слање војске Србије на КиМ: Треба на томе да истрајемо© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ bs

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да би Београд требало да остане при захтеву за слање безбедносних снага на Косово и Метохију зато што је он у складу са постојећим споразумима. 

"Треба на томе да истрајемо, не само зато што су испуњени правно-технички основи за захтев. Он произилази из Резолуције 1244 и коју до данас нико није ставио ван снаге, осим што смо од појединица чули да нема основа да се врати наша војска и полиција на КиМ", рекао је он у гостовању на Радио Београду, преноси "Косово онлајн".

"Они тиме де факто денуцирају правну снагу 1244. Министар спољних послова Немачке суштински се ставља изнад СБ. Да неко да изјаву пре него што је командант КФОР примио захтев. Притом ни Влада није усвојила тај закључак. Верујем да хоће", рекао је Вучевић.

Вучевић наглашава да Србија треба и мора да ради све оно што је правна и политичка аргументација, али истиче да није изненађен реакцијама, али је ипак веровао да ће бити стрпљивији.

"Кључно питање Србије ка свим актерима је да нам кажу који тачно споразум или правни акт је на снази. Да нам кажу шта се дешава са свим актима где су треће стране гаранти обавеза обе потписнице. И да нам не убеђују да ми нисмо нешто добро разумели или да није у духу или да су то закључили претходне владе или администрације. Неће ваљда да нам кажу да Вашингтонски споразум не важи за то што је републиканац био председник САД. Да албанска страна терористичким потезима мења стање на терену, а онда кажу да Резолуција 1244 није у духу времена.

"Све то само показује колико је комплексна ситуација за Србе на КиМ и Србију. На то додајемо рат у Укранији, нову геостратешку поделу. Недозвољавање малим државама да мисле својом главном", каже Вучевић додајући да је цинизам да се косовски чвор реши до марта, а није деценијама.

image