Србија и Балкан

Нова барикада на северу, не зна се где је Дејан Пантић

Велику дозу узнемирења донела је изјава шефа ЕУЛЕКС-а да у овој мисији не знају где се налази ухапшени бивши полицајац КПС Дејан Пантић, јавља извештач сајта РТ Балкан
Нова барикада на северу, не зна се где је Дејан Пантић© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Протести Срба на северу Косова и Метохије улазе у шести дан. Пета ноћ на барикадама од Рудара и Србовца, Ибарске Слатине и Лешка до Варага, Зупча, Газивода протекла је без инцидената.

До иза поноћи на северу КиМ падала је јака киша која је гасила логорске ватре, па је на барикадама, на хладноћи, тешко било издржати до јутра.

Синоћ је на северу Косова и Метохије постојећим, додата још једна барикада када су код села Зупче, на путу који од јужног дела Косовске Митровице води према Зубином Потоку, односо Брњаку, попречена два камиона натоварена песком.

Сада је та магистрала блокирана на три места, док је, такође важан путни правац од Косовске Митровице према Лепосавићу и Јарињу, блокиран на укупно четири места.

Школе на северу КиМ не раде ни данас, у Северној Митровици јутро је мирно, на главном мосту, уобичајено, у два џипа дежурају италијански карабињери, а читаве ноћи градом су пролазиле патроле ЕУЛЕКС-а и повремено по нека патрола КФОР-а.

Основних животних намирница у продавницама има довољно.

И ноћас су овде, с великом пажњом чекане и ишчитаване вести посебно из Београда и Приштине. Велику дозу узнемирења донела је изјава шефа ЕУЛЕКС-а Ларса Гунара Вигемарка да у овој мисији не знају прецизно где се налази ухапшени бивши полицајац КПС Дејан Пантић и да су информације које ова мисија ЕУ има - контрадикторне.

Са великом пажњом пропраћене су и изјаве америчког изасланика Габријела Ескобара да ће "ЗСО бити формирана одмах" и да ће "барикаде бити уклоњене за неколико дана".

"У реду је за ЗСО, али шта је са нашим осталим захтевима, а они су - пуштање на слободу ухапшеног Дејана Пантића, одлазак са севера КиМ приштинских специјалаца", кажу Срби на барикади у Рудару.

Игор Симић, потпредседник Српске листе синоћ је после седнице Кризног штаба за север Косова још једном апеловао на грађане да "остану истрајни, али суздржани и да поштују међународне представнике који се налазе на терену".

Симић је истакао да је сваког дана на барикадама на северу све више људи.

image