Србија и Балкан

Ескобар: Заједница српских општина ће бити формирана "одмах"

Специјални изасланик САД за Балкан разговарао је данас са српским руководством о ситуацији на Косову и Метохији и поручио да ће ЗСО бити формирана
Ескобар: Заједница српских општина ће бити формирана "одмах"© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bg

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да је за Сједињене Државе формирање Заједнице српских општина (СЗО) правно обавезујућа перспектива на коју су се Бриселским споразумом обавезали Приштина, Брисел и Београд и да нико не може једнострано да се повуче из споразума.

"За САД то је правнообавезујући споразум између Србије, Косова и Европске уније. За нас је то обавеза јер смо подржали тај процес и једна политичка страна не може из тога да се повуче једностано, тако да ће бити основана ЗСО и тражићемо начине да ту идеју остваримо", рекао је Ескобар.

"ЗСО ће бити основана", рекао је Ескобар гостујући на РТС-у. "Одмах", додао је.

На коментар новинара да је то рекао и пре неколико месеци и питање да ли то "одмах" значи за 10 дана, месеци или година, Ескобар је нагласио да је младима у региону хитно потребно решење кризе и да ће ЗСО бити формирана.

Раније данас Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, а и сам премијер приштинских институција поручили су да неће спроводити споразум о формирању Заједнице српских општина.

Након што је јуче после разговора са премијером привремених приштинских институција рекао да се САД одлучно противе повратку српске војске и полиције на Косово и Метохију, што је обавеза која постоји у Резолуцији 1244 УН, Ескобар је појаснио да се Вашингтон противи "милитаризацији проблема" и поручио да су дипломатија и дијалог најбољи начин решавања ситуације на Космету.

Срби треба да се врате на Косово и Метохију. Барикаде треба уклонити, рекао је Ескобар и додао да разуме забринутост Срба који су барикаде поставили у знак протеста због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и малтретирања привремених приштинских власти.

Разумем њихову забринутост, она је "легитимна, а у неким случајевима и оправдана" и они се осећају изоловано, да немају одговарајућу заступљеност у влади и утицај у влади који би требало да имају", рекао је Ескобар. Због тога је формирање ЗСО важно и неопходно, рекао је Ескобар.

"Срби треба да се врате у институције, потребни су нам тамо", навео је Ескобар.

На питање да ли САД преузимају водећу улогу у решавању односа Београда и Приштине, Ескобар одговара одречно појашњавајући да је већина преговора техничка.

"Ми смо активан партнер, али дугорочно решење је шира европска интеграција за цео регион", поручио је он.

Ескобар, који је о ситуацији на КиМ разговарао са државним врхом Србије, а дан пре је био у Приштини, поручио је читавом региону да је из сваког па и овог сукоба могуће пронаћи оптимизам, поуку и решења која су могућности и из којих ћемо научити како да створимо динамику која функционише за цео регион.

"Не желим да прејудицирам исход преговора, али желим да кажем једну ствар - у контексту ове кризе мислим да можемо да видимо не само почетак решења, већ и прилику за нови дијалог у новој парагдгими посматрања дугорочних решења за овај регион", рекао је Ескобар.

image