Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Запад поново заврће руку Београду

Амбасадор Руске Федерације у Србији поручио је да су били у праву када су упозоравали да је одлука Приштине да се одложе локални избори подмукла подвала
Боцан-Харченко: Запад поново заврће руку Београдуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Амбасадор Руске Федерације у Србији оценио је да приштински "врх" отворено и дрско наставља са преузимањем контроле над северним делом покрајине који насељавају Срби.

"У склопу састанака у Београду и Приштини западних емисара, Американца (Габријела) Ескобара и специјалног представника ЕУ (Мирослава) Лајчака, који покушавају, како се наводи, да пронађу решења у вези са актуелним заоштравањем ситуације на Косову, приштински 'врх' отворено и дрско наставља са преузимањем контроле над северним делом покрајине који насељавају Срби. И не намерава да се предомисли. Намеће се питање о правом циљу западњака. Изгледа да је то опет завртање руку Београду", рекао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, косовски "премијер" Курти је самовољно инсталирао, уз полицијску пратњу, своје штићенике на места одборника у скупштини Северне Митровице, која су Срби претходно напустили у знак протеста.

"Били смо у праву, када смо упозоравали да је одлука Приштине да се одложе одговарајући локални избори подмукла подвала. То се и десило: поставили су 'своје' без одржавања избора. Прави тријумф демократије по европским стандардима", поручио је руски амбасадор.

Он је додао и једну индикативну, буквално упадљиву чињеницу о деловању Запада у корист косовских Албанаца.

"Њихова апликација за чланство непризнате квазидржаве у ЕУ. Зар је то икада било могуће без одобрења Брисела? Где је посвећеност Европске уније принципима проширења на тзв. 'Западни Балкан', који, иначе, предвиђају поштовање Резолуције 1244 СБ УН? Слика је веома ружна, тешка. Мада су речи америчког специјалног изасланика Ескобара о томе да из сваке кризе треба тражити оптимизам – уз сву њихову привидну апсурдност – разумљиве. По свој прилици, оптимистима САД чини управо очајнички положај косовских Срба, закључио је Боцан-Харченко.

image