Србија и Балкан

Додик о ситуацији на КиМ: Странци заједно са Куртијем покушавају да сломе вољу Србије

Милорад Додик каже да питања морају бити постављена на преговарачки ниво, а не да то буде само тражење подаништва од Срба, што се, поручио је, никада неће догодити
Додик о ситуацији на КиМ: Странци заједно са Куртијем покушавају да сломе вољу Србије© AP Photo/Armin Durgut

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска, након што је БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ, мора наћи начин да дефинише своју позицију према ЕУ, али да уставна позиција Српске неће бити угрожена.

"Ми смо део једне политичке опције и биће ту изазова, наравно. Много тога се мења, али уставна позиција Републике Српске неће бити додирнута", рекао је Додик за Срну.

Подсетио је да је оно што се годинама слушало у вези са европским путем напрасно промењено, пре свега додељивањем кандидатског статуса Украјини.

Осврћући се на потписивање смерница, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ са ХДЗ-ом и бошњачким странкама "осморке", Додик, који је и лидер СНСД-а, потврдио је да ће Републици Српској у Савету министара припасти четири министарска места, а Федерацији БиХ шест и додао да су нека места већ распоређена.

"Што се тиче осталог, у самим смерницама стоји пуно уважавање уставног поретка, а то је основ целог договора. Ту нико не треба бити незадовољан. Морамо се вратити легитимитету који даје Устав и ништа више", оценио је Додик.

Он је напоменуо да су се политички партнери тиме руководили и да је важно да се иде даље.

Говорећи о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, Додик је истакао да се апсолутно види да то није само нешто што спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, него и странци.

"Ту су, пре свега, Британци, Американци, Квинта, Немци који су упорно лагали и покушавали да сломе вољу и отпор Србије, пре свега Срба на Косову", рекао је Додик.

Он је констатовао да питања морају бити постављена на преговарачки ниво, а не да то буде само тражење подаништва од Срба, што се, поручио је, никада неће догодити.

image