Србија и Балкан

Највеће цурење личних података у Хрватској: Мејлови, телефони и дуговања "на изволте"

Процурели приватни подаци Агенције за наплату потраживања за 77.317 особе
Највеће цурење личних података у Хрватској: Мејлови, телефони и дуговања "на изволте"© Pixabay

Хрватску потреса највеће цурење личних података у историји те земље, који су обелодањени грешком Агенције за наплату потраживања "Б2 Капитал".

Наиме, из те компаније процурели су подаци 77.317 физичких лица који садржавају име и презиме, ПИБ, датум рођења, адресу становања, назив и ПИБ послодавца, број телефона/мобилног, е-маил адреса, дуговања према "Б2 Капиталу", износ главнице, те износ затезних камата.

Агенције за наплату потраживања баве се откупљивањем и наплатом дугова лоших кредита од банака и телеоператера, а клијенти не могу да утичу на њихово пословање јер су агенције основане као трговачка друштва, а не као кредитне институције. 

Питање које се поставља је да ли је та агенција смела да обрађује податке на овакав начин, односно да се уз износ дуга налазе и подаци о приватном е-маилу и броју мобилног телефона. Поставља се и питање како је "Б2 Капитал" дошао до тих података.

Из Агенције за заштиту података (АЗОП) рекли су за Индеx да су започели истрагу, док су из "Б2 Капитала" потврдили да је дошло до неовлашћеног отуђења личних података њихових дужника, те да сарађују са свим институцијама.

Категорички тврде и да је с њихове стране искључена продаја тих личних података трећим особама.

"Б2 Капитал д.о.о. обрађује личне податке искључиво у складу с релевантним законским одредбама. Б2 Капитал не обрађује личне податке на незаконит нити недопуштен начин", саопштили су из те компаније.

Пословање агенција за наплату потраживања тренутно није дефинисано у хрватском закону.

image