Србија и Балкан

Брнабић: Ситуација на КиМ на ивици оружаног конфликта

Разумем да је Србима на Косову и Метохији доста свега, рекла је премијерка Србије за РТС
Брнабић: Ситуација на КиМ на ивици оружаног конфликта© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је ситуација на Косову и Метохији доведена на ивицу сукоба и оружаног конфликта, али да ће Београд учинити све да сачува мир и какву-такву стабилност

"То су процене свих служби на Косову и Метохији и свих оних који гледају шта се дешава тамо. У разговорима са неколико страних званичника, питала сам их, чак и да се постигне неки договор сада у вези са барикадама, како ћете ви спречити да Курти само не настави те инциденте који су довели до тога да Срби изађу на барикаде и поставе их како би скренули пажњу на свој статус", рекла је Брнабић за РТС.

Она је навела да су Срби на северу Косова и Метохије на барикадама зато што траже основна људска права и "ништа више од тога" и додала да су представници Срба напустили институције у Приштини зато што су тражили поштовање Бриселског споразума после више од десет година.

"На крају крајева у тим институцијама су захваљујући том Бриселском споразуму, тако да када Аљбин Курти каже да за њега не постоји Бриселски споразум, онда не знам тачно у чему је проблем да Срби нису у институцијама", навела је премијерка.

Када је реч о понашању Запада, она је рекла да САД чују Србе само када су на барикадама, али и тада не баш добро, као и да је дубоко разочарана тиме како међународна заједница поима људска права.

"Децембар је почето тиме што је Курти поставио Ненада Рашића да буде представник Срба на КиМ у приштинским институцијама, човека који је на изборима добио 0,17 одсто гласова. Нисмо имали адекватну реакцију Брисела, имали смо реакцију која је позивала обе стране на деескалацију. Нисам тачно сигурна шта је у том тренутку урадио Београд, као и Срби на КиМ", навела је Брнабић.

Премијерка Србије је указала да је тек након оштре реакције председника Александра Вучића уследила нешто јаснија осуда тога.

"Тако је почео децембар и децембар се приводи крају ко зна како, али за сада са више од 16 бруталних провокација, кршењем Бриселског споразума, упадима до зуба наоружаних припадника "косовске полиције" и специјалних снага Росу на север КиМ, што значи брутално кршење Бриселског споразума", навела је она.

Брнабић је истакла да Срби траже информацију да ли је противправно привредени Дејан Пантић добио лекове и навела да се он и даље није чуо са својом породицом.

"Имате европске институције које све то ћутке гледају, само посматрају немо", нагласила је премијерка.

На питање да ли верује да ће доћи до већег притиска међународне заједнице на премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, Брнабић је рекла да то очекује. 

"Очекујемо од међународне заједнице, пре свега од Брисела, али и од Вашингтона, да изврши притисак на Приштину да у најкраћем могућем року крене у имплементацију Бриселског споразума, што значи оснивање Заједнице српских општина. Добили смо сва уверавања и од стране представника САД Габријела Ескобара да ће они то учинити у најкраћем року", казала је премијерка и истакла да не види да постоји било каква стабилност за Србе на Косову и Метохији.

Подсетила је да су само у децембру приведена четворица Срба, међу којима и Гаврило Милосављевић, пензионер, расељено лице са Косова и Метохије који живи у околини Београда.

Поред њега, приведени су и Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић.

"Од тога су и Дејан Пантић и Слађан Трајковић били припадници косовске полиције, ако су имали било шта против њих - не би они били припадници полиције или су могли у том тренутку да их гоне за нешто што су починили или наводно починили. Они су приведени само да би се Срби застрашили и да би се додатно унела нервоза међу Србе на КиМ, да би дошло до ескалације ситуације и то је оно што мене плаши", истакла је Брнабић.

Премијерка је напоменула да се Срби на Косову и Метохији налазе у ужасној ситуацији и да их разуме.

"Потпуно могу да разумем да је њима доста свега и да они више немају било какво поверење у представнике међународне заједнице", поручила је она.

Брнабић је навела да је за њу крај имплементација Бриселског споразума која ће отворити простор за даље разговоре око неких нових споразума.

"Ако се сада толико инсистира на разговору око различитих споразума, ко ће да имплементира те споразуме, ко ће да гарантује њихову имплементацију? Па све и да смо довољно глупи и довољно луди у Београду да наставимо разговоре око неких споразума, ко ће да имплементира те споразуме, ко ће да буде њихов гарант?", упитала је премијерка Србије.

image
VV inauguration
banner