Србија и Балкан

"Шпигл": Да ли ће на Косову избити нови рат?

Европи се ових дана обија о главу то што је деценијама занемаривала Балкан, пише немачки лист
"Шпигл": Да ли ће на Косову избити нови рат?© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Услед избијања нових сукоба Срба и "косовске владе", а три деценије након завршетка ратова на простору бивше СФРЈ, поново се јавља могућност од рата на Балкану, пише "Шпигл".

Немачки лист наводи да на северу Косова и Метохије влада ванредно стање, али за то криви Београд.

"Председник Србије Александар Вучић сада тражи слање безбедносних снага Србије на Косово. Тиме је изазвао бојазан да би више од 30 година од почетка југословенских ратова поново могли да избију сукоби на Балкану", тврди лист и указује да су у последње време појачане напетости између три конститутивна народа и у Босни и Херцеговини.

Тако се ових дана Европи обија о главу то што је деценијама занемаривала Балкан, пише "Шпигл".

Међутим, лист истовремено истиче да мало ко верује да ће "квазиаутократски" председник Србије Александар Вучић заиста послати војску и полицију на КиМ где мир чува мисија Кфора.

Занемарујући актуелни сукоб и политику приштинских власти, немачки лист се враћа на период када је ЈНА, коју су "већим делом чинили Срби", наводно терорисала албанску већину.

"Владавина терора, коју је одобрио Слободан Милошевић, обустављена је војном интервенцијом НАТО-а 1999. године", пише "Шпигл".

Лист, ипак, напомиње да и "разборити" људи у Косовској Митровици сада говоре о најдраматичнијој ситуацији од краја рата.

Када је реч о одлуци Срба да напусте приштинске институције, немачки лист, позивајући се на тврдње премијера привремених институција Аљбина Куртија, наводи да се само формално радило о питању регистарских таблица.

У изјави за "Шпигл", Курти је навео да власти у Србији "пале" КиМ јер су постале нервозне због притиска Вашингтона и Брисела да коначно уведу санкције Русији.

"Београд сада схвата да више није могуће истовремено добијати средства ЕУ, кинеске инвестиције и руско оружје", рекао је Курти и додао да су се "плаћеници из групе Вагнер" инфилтрирали у Србију. 

Немачки лист истиче да је премијеру "Косова" јасно да је у овом тренутку бесмислена апликација за чланство у ЕУ коју је он поднео, али Курти је навео да је сада прави моменат за то због рата у Украјини.

Он је додао да Београд ради у корист Москве и да покушава да сачува доминантну улогу у овом делу Европе.

Број Срба који верују да је "Косово" на правом путу ка ЕУ је преполовљен у последње две године, показује истраживање невладине организације "Актив", а поред тога већина Срба међународног заштитника њихових интереса види у Русији, наводи лист.

image
VV inauguration
banner