Србија и Балкан

Милановић: Доделили сте Украјини статус кандидата? То је ужасан виц, а ЕУ несрећан и никакав савез

Председник Хрватске истакао је да је сукоб у југоисточној Европи "амерички рат вођен на грбачи Украјинаца"
Милановић: Доделили сте Украјини статус кандидата? То је ужасан виц, а ЕУ несрећан и никакав савез© Bernd von Jutrczenka/dpa

То што је Украјини додељен статус кандидата за чланство у Европској унији је ужасан виц, а сама Унија је "несрећан и никакав" савез, изјавио је председник Хрватске Зоран Милановић.

"Украјина није савезник, али они покушавају да од њих направе савезника. Смешно је што јој се додељује статус кандидата за чланство у ЕУ. То је ужасан виц. Једна јадна Босна и Херцеговина је морала да чека, што је ужасно понижење. Ово је данас европски савез, али несрећан и никакав", рекао је Милановић за загребачки Јутарњи лист.

Хрватски председник оценио је и да је сукоб у Украјини "био неизбежан".

"Целокупна западна и америчка филозофија рата је да се нападне неко много слабији и да му се попије крв, да се сломи и да му се уништи земља", нагласио је он.

Он је оценио и да су Русија и САД намерно ушле у овај сукоб.

"Ово је амерички рат, вођен на грбачи Украјинаца, али америчким новцем", сматра Милановић.

Милановић је указао и на катастрофалну борбену готовост Хрватске, истичући да је његова земља принуђена да своје комплетно наоружање преда Украјини.

"Ако ће да нас Американци бране онако како бране Украјину, брине ме борбена готовост пешадије у случају кризе, јер пешадија је све", закључио је председник Хрватске.

image