Србија и Балкан

Милановић поручио Пленковићу: Иди у Украјину, па се бори

Хрватски председник поручио премијеру да је "маниром социопате са моралном уценом" парламенту гурнуо да одлучи о хрватској војној помоћи Украјини
Милановић поручио Пленковићу: Иди у Украјину, па се бори© Tanjug/STF

Затишје на хрватском државном врху трајало је тек толико, колико је председник Зоран Милановић боравио у посети Јужној Америци.

Првом приликом, по повратку, коментарисао је одбијање сабора да потврди владину одлуку о обуци украјинских војника у Хрватској, када је јасно поручио да је сукоб у Украјини "руско-амерички рат", преноси Танјуг.

Милановић је хрватском премијеру Андреју Пленковићу поручио да, ако има морала, оде у Украјину да се бори.

Председник Хрватске, који је учествовао на обележавању 31. годишњице Хрватске војне школе "Др Фрањо Туђман", рекао је да Пленковићева влада има континуитет разарања Устава Хрватске.

Поновио је да је министар спољних послова Гордан Грлић Радман у Бриселу прихватио обавезу "из сржи националне сигурности и одбране без сагласности председника Хрватске, што је против Устава".

Каже и да је Пленковић, "маниром социопате са моралном уценом", парламенту "гурнуо" да одлучи о хрватској војној помоћи Украјини.

На ранију изјаву Пленковића да је он победник, Милановић је упитао: "Да ли смо у кладионици?".

Хрватски председник није штедео речи када је у питању премијер, те му је поручио да је неморалан, поновивши да треба да оде и да се бори за Украјину.

"Ко нас прати, брацо? Гледамо и ми тебе, твој идеолошки пут. Ти нам стално набијаш моралне уцене. А сам немаш морала, потпуно си аморлан. Иди у Украјину па се бори", нагласио је Милановић.

Упитао је и шта Хрватска има од оружја:"Колико Хрватска има противоклопних ракета? Колико их има?".

Имамо Американце који ће нас бранити као што бране Украјинце

Милановић је најавио да ће након Нове године више говорити о проблему наоружања Хрватске и додао да је то његова уставна дужност.

"Ћутао сам месецима, писао сам тајно премијеру јер сам сматрао да то не треба да изађе у јавност, али сада када видим да о таквим стварима из своје перспективе говоре Немци, Французи, онда ћемо и ми говорити шта Хрватска има од оружја, какво је стање на хрватским складиштима?", поручио је хрватски председник. 

Такође, упитао је и ко је крив за грозно стање материјално - техничке опремљености хрватске војске и додао:

"Имамо Американце који ће нас бранити као што бране Украјинце, да, то сјајно изгледа".

На питање да ли је Хрватска требало да остане једна од пет земаља које неће учествовати у Мисији ЕУ о војној помоћи Украјини, Милановић је одговорио потврдно.

"Апсолутно треба. То је наш интерес", навео је. 

Обуку украјинске војске је назвао фарсом и упитао чему их може обучити Хрватска, када их америчка војска, како је казао, не може више обучити него што јесте.

"То је тренутно најбоља војска на свету, тотално мобилизована и неће имати опрему јер се више не може произвести колико се троши. То је украјинска војска. Скупите енглеску, француску, британску војску за ову врсту рата, они могу и у сафари да иду. Нема војске. Сви ти борбени системи нису безвредни, али нису ни вредни, јер не постижу жељене ефекте", рекао је хрватски председник.

"Невидљиви ловац којег виде и Срби, а камоли Руси, кошта 200 милиона долара. Од тога произвођачи зараде 150 милиона и то неко сруши у седам дана", рекао је Милановић и додао:

"Цела концепција рата Запада је балетанска заправо. Или идем у ратове, нападам пуно слабијег од себе и попијем му сву крв, уништим му државу и онда се повучем. Или имамо ратове избора који су неизбежни. Ово је Путинов рат избора, и ово је амерички рат. Ово је руско-амерички рат", рекао је Милановић, пренела је загребачка "Н1" телевизија.

Пленковић: Милановић је 'путинофил' који Хрватску води у изолацију

Након низа увредљивих коментара на рачун хрватског премијера, Андреј Пленковић је одговорио Милановићу, оптуживши га да је "путинофил" који Хрватску води у изолацију. 

Пленковић је истакао да је стање у Хрватској било много боље док је председник боравио у Чилеу.

Коментаришући изјаву Милановића да Хрватској недостаје наоружање, Пленковић је рекао:

"Ствари су јасне и не могу бити јасније. Хрватска је нормално дисала док се он није вратио из Чилеа и почео да загађује јавни простор, поново је то исти репертоар од Удбе па на даље. Милановић је "путинофил", човек који је рекао да не жели да Хрватска учествује у мисији ЕУ помоћи Украјини и то је сада јасно и овим политичким патуљцима који нису били за", рекао је хрватски премијер.

"Прави се да није председник земље која је у Европској унији. Понаша се као да би Хрватска требало да буде несврстана, води нас у спољнополитичку изолацију."

Подсетио је да су у мандату министра одбране Мариа Баножића купљени борбени авиони "Рафали".

"Решено је питање борбених оклопних возила Бредли, набавља се противваздушна одбрана. Ми ћемо купити још црних јастребова, да би се он могао још додатно возити тим хеликоптерима у време неких излета. Хрватска војска никада више није улагала него у време нашег мандата", тврди Пленковић.

Хрватски премијер сматра да, када би се следили ставови Милановића, Хрватска не би ушла ни у Шенген, ни у еврозону, не би, како каже, Хрватска помагала Украјини.

"То је једна неодговорна, неозбиљна и изолационистичка политика, пре свега изразито 'путинофилска'. То је политика коју би Хрватска требало да доведе у положај да баш ми будемо ти који ће имати највише слуха за Путинов режим", закључио је Пленковић.

image