Србија и Балкан

Вучић у Бакуу: Србија и Азербејџан подржавају међусобни територијални интегритет (ВИДЕО)

Председници Србије и Азербејџана обратили су се медијима након састанка у Бакуу

Председник Србије Александар Вучић данас се састао са азербејџанским председником Илхамом Алијевим. Они су се руковали испред Председничке палате у Бакуу, након чега је уследио састанак двојице лидера, а раније је најављено да ће главне теме разговора бити сарадња у области енергетике и унапређење билатералних односа две земље.

Председник Вучић је рекао да је у савременом свету мало места на којима се може видети "убрзани прогрес", као у Азербејџану.

"То говори о снази руководства и визији председника Алијева", навео је Вучић и додао да је са азербејџанским колегом разговарао о свим облицима сарадње, као и да је установљено "чврсто пријатељство".

"Не постоји начин да Азербејџан окренете против Србије или Србију против Азербејџана", поручио је Вучић и навео да две земље подржавају међусобни територијални интегритет.

Он је истакао да се разговарало и о енергетици, а посебно о томе на који начин ће Србија увозити струју из Азербејџана која ће бити извезена подводним путем.

Алијев: Принципи међународног права се морају поштовати

Председник Азербејџана је истакaо да су напредак и развој Србије на њега оставили снажан утисак, као и да се због "визионарске политике" Александра Вучића Србија развија на економском, урбанистичком и пољопривредном плану.

"И Азербејџан и Србија су самодовољне државе и воде независне политике. Блиско су повезане земље и координишу своје акције", рекао је Алијев.

Он је истакао да се принципи међународног права морају поштовати и да се обе државе руководе тим принципима у међудржавним односима.

"Двоструки стандарди које видимо широм света прилично су проблематични", поручио је азербејџански председник.

Алијев је најавио да ће Азербејџан од почетка следеће године преко Црног мора извозити електричну енергију у Србију.

"Имамо основу пријатељства и узајамног разумевања", закључио.

image