Србија и Балкан

Додик: Власт у БиХ неће бити сервис за жеље Запада

Чланови ЦИК-а БиХ ће бити процесуирани због злоупотребе положаја и овлашћења, рекао председник Републике Српске
Додик: Власт у БиХ неће бити сервис за жеље Запада© TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да власт на нивоу БиХ сигурно неће нити сервис за жеље ЕУ, САД и осталих, али ће радити на решавању питања која то већ дуго чекају, као и да ће форсирати реализацију развојних пројеката.

"Након формирања Савета министара приступићемо одмах изради новог буџета који треба да буде усаглашен и, верујем, рекордно брзо усвојен након формирања Савета министара",  рекао је Додик новинарима у Бањалуци уочи сутрашњег састанка са представницима Хрватске демократске заједнице (ХЗД) и коалицијом партија из Федерације БиХ (тзв. "осморка").

Додик је раније најавио да ће тројни састанак о формирању Савета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу бити одржан у четвртак, 15. децембра, у Сарајеву, те да ће СНСД подржати Борјану Кришто из ХДЗ-а за председавајућу Савета министара, преноси РТРС.

Додик је рекао да га најављено добијање кандидатског статуса БиХ у ЕУ не одушевљава јер је Запад до сада погазио бројна обећања према БиХ, додајући да су га велика обећања Запада одавно престала одушевљавати, пошто годинама сведочи великим обећањима која се на крају не десе.

"Нико нормалан овде не би могао да каже да је против тога, али морам да кажем да нисам нешто одушевљен нити ми то нешто значи, поготово имајући у виду да су све погазили", навео је Додик новинарима у Бањалуци.

Он напомиње да су постојала и обећања Запада да ће се, када дође до кандидатског статуса, завршити међународна управа у БиХ, али је они још ојачавају.

"Према томе, неки обим лажи постоји у континуитету на тим питањима", истакао је председник Републике Српске.

Додик је констатовао да Запад и даље задржава лажног високог представника у БиХ као и судије у Уставном суду БиХ. "Какав је то кандидат за ЕУ којим моделирају странци у извршним властима?", упитао је Додик.

Он је истакао да је базична Европска вредност да грађани БиХ одлучују о томе да ли ће ући у ЕУ, а не странци.

"То говори да ћемо ући у неке друге проблеме. Поздрављам, нисам против, али не очекујем ништа", нагласио је Додик.

Министри из Савета ЕУ за опште послове постигли су јуче договор да БиХ треба формално да постане кандидат за придруживање европском блоку, у препоруци коју лидери Уније требају да усвоје у четвртак, рекле су дипломате.

Чланови ЦИК одговараће за злоупотребу положаја

Додик је рекао да ће чланови Централне изборне комисије БиХ бити смењени у првом месецу након формирања власти на нивоу БиХ и процесирани, те да је добро што је окончана "клацкалица" када је реч о избору делегата у Дом народа ПС БиХ.

"Појавила се информација о овоме, али сачекаћу званичну одлуку. Очекивао сам да не буде проблем у избору делегата у Дом народа, али од њих се само могу очекивати проблеми", рекао је Додик.

Додик је истакао да ће чланови ЦИК-а БиХ бити процесуирани због злоупотребе положаја и овлашћења, као и да ће одлука Суда БиХ бити снажан доказ да су починили наведене злоупотребе.

Апелационо веће Суда БиХ усвојило је жалбу Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и укинуло посљедњу одлуку ЦИК-а БиХ којом је спорни листић за гласање за делегате у Дому народа парламента БиХ проглашен важећим, незванично сазнају медији.

image
VV inauguration
banner