Србија и Балкан

Савет албанских амбасадора: Бајден да притисне Србију да уклони барикаде

Србија делује као представник Русије на "Косову", наводи се у писму Савета албанских амбасадора
Савет албанских амбасадора: Бајден да притисне Србију да уклони барикадеwww.globallookpress.com © © Jemal Countess - Pool via CNP

Савет албанских амбасадора упутио је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у коме се од њега тражи да изврши притисак на Србију како би се уклониле барикаде на северу КиМ и изражава "забринутост због недавних дешавања на северу Косова", преноси "Косово онлајн".

"Србија угрожава циљеве Косова за демократију, мир и поштовање права у региону", наводи се у писму и додаје да постављене барикаде изазивају бројне потешкоће Србима.

"Живот је парализован, а слободно кретање људи ограничено блокадама на главним северним путевима који повезују Косово са Србијом. Људи који живе на северу суочавају се са потешкоћама у атмосфери сталног застрашивања и претњи криминалних група које делују уз подршку Београда", наводи се у писму.

Савет амбасадора је, између осталог, навео  да је упркос напорима тзв. Косова да смири ситуацију, живот на северу  и даље опасан и небезбедан, преноси "Косово онлајн".

Влада Србије помаже и подржава оне који подстичу кризу на Косову, што представља озбиљну претњу суверенитету и држављанству Косова, као и регионалном миру и стабилности", истиче се у писму упућеном Бајдену.

Наводи се да је Србија делује "као представник Русије на Косову", те да је захтев за распоређивање 1.000 војника отворена претња која ризикује широк сукоб.

Амбасадори су у писму навели да су збуњени тренутним приступом САД према Србији и затражили од Бајдена да обрати пажњу на ситуацију и изврши притисак на Србију да уклони барикаде.

"Господине председниче, тражимо да обратите пажњу на ситуацију која се развија, да се притиском на Србију и њене савезнике на северу 'Косова' створи безбедно окружење, да се уклоне све препреке и блокаде као и да се створе услови који би олакшали напредак у дијалогу који води ЕУ", закључује се у писму.

image