Србија и Балкан

Хил: Много бринем за КиМ, после празника пожурити са решењем

Може вам се десити да на крају дође до веома неочекиваних догађаја, а то је обично лоше за кризу, тако да сам заиста забринут, поручио је амерички амбасадор
Хил: Много бринем за КиМ, после празника пожурити са решењем© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је синоћ да је важно да се после јануарских празника искористи залет ка политичком решењу за Косово и Метохију.

Хил је рекао да мисли да ће се тада видети напори у том правцу и много активности са циљем да се предузму потребни политички кораци у процесу дијалога, како би се покренуо напред.

Амерички амбасадор говорио је о актуленој кризи на КиМ, уклањању барикада на северу, обавези да се формира Заједница српских општина (ЗСО), захтеву Србије Кфору о распоређивању војних снага, а одговорио је и на питање "да ли је Резолуција 1244 валидан документ за Сједињене Америчке Државе".

Упитан да ли је забринут због тренутне ситуације на Косову и Метохији, Хил је рекао да "стално брине, а да је део онога за шта брине и ситуација на Косову".

"Оно што желимо да видимо је политички пут да се све смири, да се претвори у једну нормалну ситуацију. То су велики изазови, а у међувремену имамо кризу. Проблем када имате кризу је што је све теже предвидети. Може вам се десити да на крају дође до веома неочекиваних догађаја, а то је обично лоше за кризу, тако да сам заиста забринут", рекао је Хил за ТВ "Јуроњуз".

Најаву председника Србије Александра Вучића да ће барикаде на северу бити уклоњене, амерички амбасадор види као позитиван сигнал. Додаје и да разуме "велики ниво фрустрација у српској заједници на Косову" и да мисли да су барикаде последица управо тих фрустрација.

"Али, долазимо до тачке када они који су их подигли сада треба да их склоне. Треба да се разговара са људима и то је оно што се управо дешава", рекао је Хил и додао да је увек "осећао да је најстабилније и најбоље решење да барикаде уклоне људи који су их ставили".

"И, то је оно што се на крају и догодило. Тако да мислим да смо у том погледу веома срећни што се оне уклањају", рекао је Хил.

image