Србија и Балкан

"Велт": Курти тражи још НАТО војника на КиМ

Премијер привремених приштинских институција каже да "Косово" повећава издатке за одбрану и број војника, те да би веће присуство Кфора подржало одбрамбене напоре Приштине
"Велт": Курти тражи још НАТО војника на КиМwww.globallookpress.com © Andreas Gora

После тензија између Србије и 'Косова' у протеклим недељама, премијер тзв. Косова Аљбин Курти позива на веће присуство НАТО трупа на 'Косову'.

"Значајно повећање НАТО војника и војне опреме у нашој 'земљи' побољшало би безбедност и мир на 'Косову' и у целом региону Западног Балкана", рекао је Курти за немачки лист "Велт".

Он је објаснио да 'Косово' тренутно повећава издатке за одбрану и број својих војника и резервиста и да би "повећање броја војника у мировним снагама Кфора подржало наше одбрамбене напоре".

На 'Косову' је тренутно распоређено око 3.800 војника Кфора, од којих око 70 Немаца, а према одлуци Бундестага у јужну српску покрајину могло би да буде послато њих 400.

"Немачки војници су свакако добродошли на 'Косово', рекао је Курти. Бундесвер је на 'Косову' присутан 23 године и за то време никада није било проблема између њих и локалног становништва, преноси "Велт", а чак је и бивши камп немачког Кфора у Призрену сада постао иновациони парк.

Немачки лист пише и о томе како је Приштина морала да привремено затвори гранични прелаз због српских барикада, али не говори о томе зашто су барикаде подигнуте. Они такође тврде да су "'косовске' безбедносне снаге и војници Кфора били нападнути неколико пута, неки и ватреним оружјем", али изгледа им је 'промакло' саопштење Кфора у коме демантују да су нападнути, као што су пропустили да се информишу о хапшењима Срба и другим непочинствима над српским становништвом у јужној покрајини. 

Иако су барикаде уклоњене након интервенције председника Србије Александра Вучића, ситуација је далеко од тога да буде решена, наводи "Велт". 

Курти је поручио да су барикаде на северу Косова, маскирани мушкарци у униформама и натпис "Молите се Богу и држите се Русије", јасан знак да постоји потреба за додатним НАТО трупама. Осим што му "обраћање Богу" улива страх, смета му и "гомилање српских трупа и артиљерије дуж 'косовске' границе и сталне злокобне изјаве српске и руске државе".

Притом ни премијеру тзв. Косова, ни немачком листу, а ни међународној заједници не сметају припадници тзв. 'косовских' безбедносних снага који са дугим цевима, уз благослов Кфора, парадирају на северу КиМ. 

image