Србија и Балкан

Амбасадорка Шведске: Желимо Западни Балкан у ЕУ, време је да се убрзају реформе

Биће потребна посвећеност земаља Западног Балкана да покажу да су спремне да се придруже Европској унији, рекла је Бен Давид
Амбасадорка Шведске: Желимо Западни Балкан у ЕУ, време је да се убрзају реформе© © FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Шведска је од 1. јануара преузела шестомесечно председавање Саветом Европске уније, а амбасадорка Шведске у Србији и Црној Гори Аника Бен Давид каже да ће кључна тема председавања у области спољне и безбедносне политике бити допринoс уједињеној, ангажованој и безбедној ЕУ којој, како истиче, Западни Балкан и Србија припадају.

Она је навела да је Шведска поставила четири приоритета за своје председавање - пружање безбедности грађанима ЕУ и јачање улоге ЕУ у свету, убрзавање климатске транзиције за енергију без фосила, зелена радна места и иновације, јачање конкурентности ЕУ за послове будућности и заштита основних вредности ЕУ и заустављање организованог криминала и корупције.

Додала је да приоритетe председавања Шведске одражавају ставове које та земља дуго заговара унутар ЕУ, а који такође одговарају на актуелне геополитичке и економске изазове са којима се Унија суочава, наводи се у саопштењу амбасаде Шведске.

Амбасадорка Бен Давид казала је да је на самиту у Тирани порука ЕУ била јаснија него икада, а то је да су чврсто посвећени добродошлици земљама Западног Балкана у породицу ЕУ.

"Чврсто верујемо да би земље ван ЕУ, које желе да уђу, требало да имају велике могућности за то. Међутим, постоје подједнако јаки разлози зашто би они који се придружују требало да буду способни да испуне строге критеријуме за чланство. Биће потребна посвећеност земаља Западног Балкана да покажу да су спремне да се придруже ЕУ", рекла је Бен Давид.

Навела је да се дугогодишња посвећеност Шведске европском путу западног Балкана рефлектује кроз развојну сарадњу са већином земаља у региону и додала да је Шведска у Србији трећи највећи донатор и највећи донатор у области животне средине.

"Сада је време да се убрзају реформе, усагласе политике и предузму нове одлучне мере за геостратешку оријентацију Србије и целог региона", закључила је амбасадорка Бен Давид.

У саопштењу се наводи да ће Шведска председавати Саветом Европске уније до 30. јуна ове године и подсећа да је ово трећи пут да та држава председава ЕУ.

image