Свет

Шведска: Бавићемо се захтевом Приштине за чланство када стигне на агенду ЕУ

Шведска преузела председавање ЕУ, трећи пут након 2001. и 2009. године.
Шведска: Бавићемо се захтевом Приштине за чланство када стигне на агенду ЕУ© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Шведска, која је 1. јануара преузела председавање ЕУ од Чешке, разматраће апликацију Приштине за чланство у ЕУ када се нађе на агенди и то у блиској сарадњи са осталим чланицама, изјавила је амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид.

"Информисани смо да је Приштина поднела апликацију за чланство, бавићемо се том темом када (апикација) стигне на агенду ЕУ", рекла је амбасадорка Бен Давид новинарима.

Она је нагласила да охрабрује поштовање сваког споразума постигнутог у дијалогу Београда и Приштине, у циљу нормализације односа.

На питање да ли очекује да ће Србија отворити неки кластер у наредних шест месеци током шведског председавања, рекла је да свака земља која жели да постане чланица треба да буде посвећена и испуни строге критеријуме везано за владавину права, демократију, људска права и борбу против организованог криминала.

Нагласила је да је на Самиту у Тирани Европска унија послала поруку земљама Западног Балкана јаснију него икада раније, као и да је то био први Самит који се одржао ван Уније, а на Западном Балкану. Према њеним речима, то је било показивање посвећености пријему земаља Западног Балкана у ЕУ.

Учинићемо све да подржимо Украјину

Бен Давид сматра да је новонастала геополитичка ситуација - рат у Украјини створио потребу хитности у процесу проширења и додала да то, ипак, није утицало на методологију и критеријуме да би нека земља постала чланица.

Рат у Украјини ће уобличити и дефинисати председавање Шведске Унијом, каже Бен Давид и истиче да ће учинити све да подржи Украјину војно, економски и политички и хуманитарно.

"Напад Русије је заправо напад на европске вредности. А исход рата ће обликовати будућност читавог нашег континента и то ће бити кључно питање нашег председавања", рекла је она.

Треће председавање ЕУ

Шведска је чланица ЕУ од 1995. године и ово је треће председавање те земље после 2001. и 2009. године.

Државе чланице ЕУ смањују се сваких шест месеци у председању Саветом ЕУ и за то време председавају састанцима на свим нивоима у Савету, који је уз Европски парламент законодавно тело ЕУ.

Након парламентарних избора у Шведској у септембру, Умерена странка која припада десном центру, формирала је коалицију са демохришћанима и либералима, али с обзиром на то да немају већину у парламенту, договориле су програм с десничарском и антимигрантском странком Шведских демократа, која је остала ван владе, али је подржава у парламенту.

Премијер је постао лидер Умерене странке Улф Кристерсон. У говору у шведском парламенту средином децембра, Кристерсон је истакао да ће рат у Украјини у великој мери утицати на председавање његове земље ЕУ.

Навео је да су изазови које рат доноси ЕУ очување јединства у подршци Украјини, проширење привредне, хуманитарне и војне помоћи, помоћ у обнови земље, као и тражење одговорности за рат.

image