Србија и Балкан

Полиција тзв. Косова запошљава: Позив мањинама из четири општине на сeверу

Овај потез уследио је пошто су Срби са севера КиМ почетком новембра напустили службе привремених приштинских институција, укључујући и полицију
Полиција тзв. Косова запошљава: Позив мањинама из четири општине на сeверу© AP Photo/Visar Kryeziu/Tanjug

Косовска полиција расписала је данас конкурс за пријем полицајаца из "редова мањина" у четири северне општине Косова и Метохије.

Заинтересовани кандидати могу se пријављивати од 5. до 26. јануара, саопштено из полиције, преноси "Коха".

Како додају, право пријаве имају сви "припадници мањина" на Косову и Метохији, а неки од услова које кандидати треба да испуне су:

"Пре свега, подносиоци захтева код Агенције за јавну безбедност морају да имају средњошколско образовање, да буду физички и ментално здрави без кривичне евиденције и да буду становници КиМ", наводи се на сајту тзв. Владе Косова.

Поред горе наведених критеријума које мора да испуни свако ко се пријављује у Косовску полицијску службу, је да је у доби од 21 до 55 година, да заврши 20-недељну полицијску обуку, односно 800 академских сати предавања и практичних вежби.

Наводи се да су неки од задатака које полицајци треба да извршавају следећи: патролне дужности, истраге злочина, прикупљање форензичких доказа, контрола саобраћаја, тактика одбране, употреба силе и ватреног оружја, прва помоћ, поступање по важећим законима и сл. 

Да подсетимо, Срби са севера КиМ почетком новембра напустили су службе привремених приштинских институција, укључујући и полицију.

Оставке су дате у знак незадовољства одлукама Приштине поводом пререгистарских таблица и упорног избегавања да се формира Заједница српских општина ЗСО.