Србија и Балкан

Расуло у Косовској полицији: Одлазе на боловање уместо на Јариње

Полицајци одбијају храну и пријављују да су болесни како би отишли кући са севера Косова, пише "Албанијан пост"
Расуло у Косовској полицији: Одлазе на боловање уместо на Јарињеwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Запослени у Косовској полицији очајни су јер се више од десет дана налазе на северу КиМ са већински српским становништвом, пише портал "Косово онлајн" позивајући се на "Албанијан пост".

Незадовољни су нејасним инструкцијама на терену, застарелом опремом, прековременим сатима проведеним на послу након што је 500 Срба напустило редове полиције због једностраних одлука приштинске Владе.

Припадници Косовске полиције који се налазе на Јарињу, како наводе, одбијају храну и пријављују да су болесни како би отишли кући.

Према речима високо рангираног полицајца, кривицу пребацују на политички део руководства, посебно министра унутрашњих послова Џељаља Свечљу за кога важи да је "слаб министар".

Како пише овај портал, полицајци одбијају да јавно причају о степену незадовољства.

"Полицајци нерадо изражавају своје незадовољство због поштовања институције и специфичне културе у сектору безбедности, али ситуација је катастрофална. Фрустрација и револт су велики. Стари су нам панцири зато што нам нису купили друге", каже он. 

Други неименовани извор из полиције додаје да када оде на север нема представу шта треба да ради.

"Нејасан став надлежних онемогућио је полицији да има општи оперативни план. Углавном се управља према ситуацији из дана у дан. Издржали би када би имали јасну представу зашто су дошли у ову ситиацију", наводи.

Директор Опште болнице "Др Сами Хаџибећири" у Јужној Митровици Љуљета Зубија каже да "ниједан полицајац није тражио медицинску помоћ у болници".

Председник Синдиката косовске полиције Имер Зећири рекао је да нико од полицајаца који су уклоњени са Јариња где су радили није био болестан.

"Нису имали никаквих здравствених проблема и нису повређени", изјавио је Зећири.

Он је нагласио да је проблем рад од 12 дана без могућности да их неко замени.

 

image