Србија и Балкан

Суд у Приштини продужио притвор Дејану Пантићу

Пантићев бранилац Љубомир Пантовић наводи да ће се жалити на ову одлуку јер су разлози тужилаштва неосновани
Суд у Приштини продужио притвор Дејану Пантићу© Зоран Шапоњић

Основни суд у Приштини продужио је данас бившем косовском полицајцу Дејану Пантићу кућни притвор за још два месеца, саопштио је тај суд.

Како се наводи у саопштењу, судија за претходни поступак донео је решење и усвојио захтев косовског специјалног тужилаштва да се продужи мера кућног притвора Пантићу до 9. марта 2023. године, преноси Коха диторе.

"Специјално тужилаштво Косова које води истрагу против Дејана Пантића јуче је Основном суду у Приштини поднело предлог да се кућни притвор против њега продужи на још два месеца", потврдио је јутрос за РТ Балкан бранилац Дејана Пантића, адвокат из Косовске Митровице Љубомир Пантовић.

Пантовић каже да је то било очекивано с обзиром на све што се дешавало од момента Пантићевог хапшења 10. децембра, поготово након његовог пребацивања у кућни притвор.

"Тада је са врха извршне власти у Приштини био снажан притисак на органе правосуђа, огромне, агресивне критике због одлуке да се Дејану Пантићу одреди кућни притвор", каже адвокат.

Он најављује да ће данас написати изјашњење на такав предлог, јер су разлози које је тужилаштво навело у предлогу неосновани.

"Ти разлози које је навело тужилаштво су да ће, наводно, Дејан Пантић побећи, да ће ометати истрагу, да ће спречавати ефикасно спровођење истраге и да ће, чак, како се тврди, поновити извршење кривичног дела тероризма које му се ставља на терет. То заиста не стоји, одбрана ће упутити предлог Основном суду да се притвор не продужи али ја сам по том питању песимиста обзиром на то шта се све дешавало у протеклих месец дана од хапшења Пантића", каже адвокат Пантовић. 

Окривљени има право да уложи жалбу на ову одлуку Апелационом суду у Приштини, преко Основног суда у Приштини. 

Бранилац Пантића каже да у овом случају истрага мора бити окончана највише за годину дана и подигнута оптужница. После подизања оптужнице нема ограничења за трајање притвора.

"У пракси, кућни притвор, ако га окривљени поштује, обично не траје дуго. Када окривљени поштује меру, притвор се релативно брзо укида. Ипак, не знам шта ће бити с обзиром на значајан уплив политике у овај случај", каже Пантовић.

Он додаје да извршење мере кућног притвора контролише полиција и да су у случају Пантића контроле готово свакодневне и да он ту меру поштује.

Иначе, мера притвора, односно кућног притвора до 30 дана, Дејану Пантићу  истиче 9. јануара и до тада би Основни суд у Приштини требало да донесе решење.

Бивши полицајац КПС Дејан Пантић ухапшен је на Јарињу 10. децембра прошле године због сумње да је починио кривично дело тероризам.

Непуне три недеље Пантић је провео у притвору у бази специјалних јединица КПС на Јарињу, а Срби са севера Косова, у знак протеста због хапшења Пантића и других Срба на северу КиМ, истог дана подигли су барикаде на главни путевима на овом подручју које су уклоњене тек 29. децембра после одлуке Врховног суда тзв. Косова да се Пантићу уместо притвора, одреди мера кућног притвора коју ће издржавати у свом стану у Косовској Митровици.

Од тада, Пантић је са породицом у свом стану у насељу Три солитера у Северној Митровици.

image