Србија и Балкан

Курти бесан: Ко је пустио Пантића?; "То је одлука Енглеза и Немаца"

Основни суд у Приштини потврдио је данас да је бившем полицајцу Дејану Пантићу измењена затворска казна за кућни притвор
Курти бесан: Ко је пустио Пантића?; "То је одлука Енглеза и Немаца"www.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да га веома занима да сазна како је донета одлука да се притвор за бившег полицајца Дејана Пантића преиначи у меру кућног притвора, преноси "Коха".

Курти је изразио неслагање са таквом одлуком Основног суда у Приштини и поставио питање ко је тужилац који је одобрио захтев да се пошаље кући, с обзиром да је, како каже, "Дејан Пантић оптужен за тероризам".

"Не знам за случај на суду да оптуженог пуштају јер није могао да буде послат у званични затвор. Има статус притвореника, али је оптужен за тероризам. Пошто је штрајковао глађу и имао проблема са срцем, могао је да буде одведен у болницу, што је и разумљиво. Али да ли је то разумно, о томе одлучује правосуђе", објаснио је Курти.

Основни суд у Приштини потврдио је данас да је бившем полицајцу Дејану Пантићу измењена затворска казна за кућни притвор.

Пуштање на слободу - чин издаје

Портпарол приштинског Покрета Самоопредељење Арлинд Мандџука назвао је "чином издаје" промену затворског у кућни притвор бившем косовском полицајцу Дејану Пантићу.

"Овај чин ослобађања је чин издаје", написао је Мандџука на Фејсбуку, пренела је "Коха".

Вујачић: Није то одлука Приштине, већ Немаца и Енглеза

Одлуку о пуштању Дејана Пантића да се брани са слободе није самостално донело неко тело у Приштини, већ је то учињено под притиском међународне заједнице, највероватније Немаца или Енглеза, оценио је за РТ Балкан адвокат Светозар Вујачић.

Вујачић је, коментаришући изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "да му није јасно ко је тужилац који је одобрио захтев да се пошаље кући, с обзиром да је, како је рекао Дејан Пантић оптужен за тероризам", навео да уопште није важно шта Курти о томе мисли.

"То су највеће глупости које сам чуо. Курти може било кога да оптужи и да је убио 100 људи, не значи да мора да буде у затвору, ако нема основа за то", навео је Вујачић.

Он је додао да нема много смисла да се на законе позива Аљбин Курти, који, како каже адвокат, први спроводи безакоње.

"Судија га је пустио јер је видео да нема основа за задржавање, а доказаће се да Пантић није урадио ништа од онога за шта се терети. И то није самостална одлука неког судије већ је учињено под притиском мећународне заједнице, вероватно Немаца и Енглеза", закључио је Вујачић.

Судски савет Куртију: Да се не меша у судство

Судски савет из Приштине осудио је данас изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

На његово питање ко је питао за имена судије и тужиоца који су донели одлуку да се бивши полицајац Дејан Пантић пребаци из затворског у кућни притвор, одговорили су да судије морају да буду независне у вршењу уставних и законских дужности, да је мешање "неприхватљиво" и да га најоштрије осуђују.

"Надлежни службеник који је донео ову одлуку зове косовски судија чије одлуке се морају поштовати без коментара и изузетка и да то важи и за владу", саопштили су из Судског савета.

image