Србија и Балкан

Потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије

Сваки акт претње или агресије према мањинској заједници у једној држави доводи у опасност мањинску заједницу у оној другој, пише у декларацији
Потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије© Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic

У Загребу је данас, уочи доласка српског шефа дипломатије Ивице Дачића, потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, којом се осуђе мржња према мањинама а државе подстичу да се окрену решавању отворених питања.

Декларацију написану на оба језика и два писма потписали су Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, иначе председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, и Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке.

"Сваки акт претње или агресије према мањинској заједници у једној држави доводи у опасност мањинску заједницу у оној другој", пише у декларацији.

Жигманов је на конференцији казао како је сарадња две заједнице природна и део је њихових темељних политичких уверења. Нови српски министар, први из редова Хрвата, рекао је да је текст потписан из уверења да сарадња не би смела да има алтернативу, успркос бројним разликама између два народа.

Двојица челника нагласила су да чине све што могу да се сретну представници хрватских и српских власти и да им је драго да у томе посредују, преноси ХРТ.

Дачић топи залеђене односе

Министар спољних послова Ивица Дачић присуствоваће сутра традиционалном божићном пријему који организује Српско национално веће.

Манифестација "Христос се роди - Ваистину се роди" ће угостити премијера Андреја Пленковића, потпредседница владе за друштвене делатности и људска питања Ања Шимпраг, министар спољних послова Гордан Грлић Радман, министар културе и медија Нина Обуљен Коржинек и министар правосуђа и управе Иван Маленица.

Жигманов и Пуповац нису желели да открију у којим ће се форматима сутра одржати сусрети између службеног Загреба и Београда.

"Две суседне државе, које имају релативно велик број проблема, не могу не комуницирати. Не можете у данашњем свету бити изолована острва. Да седимо затворени у властитим собицама и да не комуницирамо", рекао је Жигманов поводом најаве Дачићевог доласка у хрватску престоницу.

Пуповац је изјавио како су саговорници и у Загребу и Београду били веома отворени за сутрашњи сусрет.

"То је само потврда да је сазрела свест о томе да од сукобљавања нема користи. Сутрашњи сусрет не догађа се због прошлости нити због пребројавања ко је шта рекао у прошлости. Тако да очекујемо да ћемо сви бити посвећени не етикетама, него ономе што заправо требамо да чинимо да бисмо имали другачије односе и другачију будућност", објаснио је Пуповац.

Једна од најпроблематичнијих тачака у односима две земље питање је несталих у рату, а према речима Жигманова, Београд је спреман да по том питању сарађује.

image