Србија и Балкан

Лајчак са Ескобаром и Џоаном о "Косову" и будућим корацима

Након састанка је саопштено да су САД, НАТО и ЕУ посвећени да са Србијом и "Косовом" траже решење и пут напред
Лајчак са Ескобаром и Џоаном о "Косову" и будућим корацима© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Специјални изаслник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састали су се данас са замеником генералног секретара НАТО-а Мирчеом Џоаном са којим су разговарали, о, између осталог, проналажењу решења за дијалог између Београда и Приштине.

"Мир и стабилност на Западном Балкану важни су за све Европљане. САД, наши НАТО савезници и ЕУ посвећени су са Србијом и Косовом тражењу решења и пута напред у интересу стабилности, безбедности и добробити свих заједница", наводи се у саопштењу на Твитеру Мисије САД при НАТО.

Лајчак је на Твитеру појаснио да је са Џоаном и Ескобаром разговарао о недавним дешавањима у оквиру дијалогу, укључујући север "Косова", сарадњу ЕУ-САД-НАТО, а разматрали су, како се наводи, и будуће кораке.

У саопштењу објављеном на сајту НАТО-а се додаје Северноатлантска алијанса и Европска унија "улажу интензивне напоре" како би се смањиле недавне тензије, посебно на северу Косова и Метохије.

Он је такође истакао да је за укањање барикада на КиМ и "враћање слободе кретања" била важна подршка мисије Кфора, предвођене НАТО-ом и мисије Еулекса коју води ЕУ

Кфор, додаје се у саопштењу, "остаје изузетно опрезан и има и способност и особље да настави свој мандат УН у потпуности и на дневној бази, за добробит свих заједница које живе на Косову".

 

image