Србија и Балкан

Петковић: Срби су глинени голубови на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ оценио је да без Заједнице српских општина нема колективних права за српски народ на КиМ, јер Курти сваки дан гази људска права Срба
Петковић: Срби су глинени голубови на КиМ© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Срби су већ дуго глинени голубови на Косову и Метохији, пре свега због србомрзачке политике Аљбина Куртија који чини све да протера Србе са њихових вековних огњишта, навео је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у Јутарњем програму ТВ "Хепи".

"Негативан одговор Кфора који дошао само два сата после упуцавања српске деце најбољи је показатељ да то не ради Курти сам, већ да има подршку оних земаља са запада који желе да Косово буде потпуно независно и да се притисне Србија да призна Косово. Док је Вучића на месту председника Србије, то се неће никада догодити", истакао је Петковић.

Наводи да приштинска власт покушава да засташка лошу економску политику и осигура останак на власти.

"Том србомрзачком политиком и реториком која долази сваки дан шири се мржња у друштву Косова и Метохије и подстичу напади на Србе", рекао је он.

Поновио је и да је на српску децу пуцао припадник такозваних Косовских безбедносних снага који је био у униформи.

Подсетио је да му привремене приштинске власти нису дозволиле да посети рањену децу у болници, иако је већ био на Косову и Метохији.

"Хтели су да прикрију истину о ономе шта се дешавало тог дана у Готовуши. После су покушали и да искриве изјаву мајке, да је тај припадник КБС-а пуцао у земљу. Ми смо још раније имали информацију да ће Приштина желети да то прикаже тако. Рањена деца су сама потврдила да је ватрено оружје директно уперено у њих", додао је он.

Говорећи о добијеним гаранцијама Кфора, НАТО, ЕУ и САД, директор Канцеларије за КиМ нагласио је да нема већих гаранција.

"Једино те снаге могу да изврше потребан притисак на Приштину. Имамо гаранције да Косовске безбедносне снаге не могу на север, а што се тиче РОСУ предстоји тешка борба да се изборимо да они не могу да долазе, јер се тиме крше сви споразуми, пре свега Бриселски споразум, његова тачка 10, где стоји да на северу могу бити само оне полицијске снаге са српском већином. У полицији сада нема Срба, али има Кфора и Еулекса који могу да попуне тај вакуум", објаснио је он.

Петковић је истакао и да држава чини све на ослобађању ухапшених Срба, додајући да добијене гаранције кажу да нико неће бити хапшен због учешћа на барикадама.  

image